Milanović: Ukrajini dati status kandidata za članstvo u EU, ubrzati pregovore s Crnom Gorom

"Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo"

10216 pregleda 321 reakcija 18 komentar(a)
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube
Milanović, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović saopštio je danas da podržava kandidaturu Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

On je poručio da je takođe, potrebno ubrzati pregovore s Crnom Gorom.

Večernji list prenosi da je iz Milanovićevog kabineta danas stiglo novo saopštenje u kojem podržava kandidaturu Ukrajine u EU.

U saopštenju se navodi da je "hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarisale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije''.

"Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Europskoj uniji što je prije moguće. Nakon što mu je ponuđeno da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, svoju podršku kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU predsjednik Milanović prenio je u ponedjeljak i inicijatorima otvorenog pisma. Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali da se i nama pomogne da smo u istoj situaciji.

Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo.

Međutim, predsjednik Milanović iznio je i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprečavanja širenja krize na zapadni Balkan, u naše susjedstvo, i da izbjegnemo svaku moguću ugrozu ne samo naših susjednih zemalja već i Republike Hrvatske. Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarisale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije.

Stoga je predsjednik Milanović inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata. Takođe, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom. Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za evropski mir važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke", piše u saopštenju iz Milanovićevog kabineta, prenosi Večernji list.

Bonus video: