Bogdanović: Ne uvodite zemlju u potpunu političku i pravnu nestabilnost

"Gospoda, koja su krenula putem prekrajanja izborne volje građana su imala mogućnost da u februaru, tokom vanrednog zasijedanja podnesu zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine, ali to očito nijesu uradili"

12279 pregleda 213 reakcija 28 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Luka Zeković
Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović saopštio je da "besmislena, pravno neutemeljena i anarhična tumačenja, po kojima neko od potpredsjednika pored živog vršioca dužnosti predsjednika Skupštine Crne Gore, može sazvati sjednicu Skupštine na redovno zasijedanje, nemamo ni u najnerazvijenim afričkim zemljama".

Bulajić (DF) koji je predsjedavajući Skupštine Crne Gore saopštio je ranije da neće zakazati sjednicu Skupštine za 3.mart, što su tražili predstavnici opozicije i koalicije Crno na bijelo.

"Pored toga što se oni, koji su, po sopstvenom priznanju, izgubili na izborima pokušavaju varanjem i političkom korupcijom, vratiti na vlast, sprovodeći klasično političko nasilje, sada čujemo, kroz javne istupe i naručene tekstove, da razmišljaju o ustavnom puču, gdje bi apsolutno neovlašćeno lice sazvalo sjednicu najvišeg zakonodavnog doma u jednoj zemlji suprotno svim normama Ustava Crne Gore i Poslovnika Skupštine Crne Gore", naveo je Bogdanović.

Dodaje da je saglasno članu 16 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, Skupština na posljednjoj sjednici konstatovala da je vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić.

"Drugo, članom 89 stavom 2 Ustava Crne Gore propisano je: ,,predsjednik Skupštine predstavlja Skupštinu, saziva Skupštinu na sjednice i predsjedava im…”, u stavu 3 istog člana se navodi: “potpredsjednik zamjenjuje predsjednika Skupštine u vršenju poslova kada je on spriječen ili kad mu on povjeri da ga zamjenjuje”, što će reći da sjednicu Skupštine Crne Gore može sazvati predsjednik Skupštine, u ovom slučaju gospodin Bulajić, kao vršilac dužnosti, jer nije niti spriječen, niti je ovlastio bilo kog potpredsjednika da ga zamjenjuje. Isto je propisano članom 8 i 17 Poslovnika Skupštine Crne Gore. Norme su jasne, precizne i neumoljive i ne ostavljaju nikakvu mogućnost drugačijeg tumačenja. Gospoda, koja su krenula putem prekrajanja izborne volje građana su imala mogućnost da u februaru, tokom vanrednog zasijedanja podnesu zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine, ali to očito nijesu uradili. Sada sopstvene greške, političku nesposobnost i neprincipijelnost razmišljaju ispraviti gaženjem Ustava i Poslovnika Skupštine Crne Gore, uvodeći zemlju u pravnu anarhiju", naveo je Bogdanović.

Ističe da bi to bio ulazak "u zonu teške krivične odgovornosti, a takav saziv, ne bi bio saziv, već poziv za okupljanje grupe pučista istovjetne pravne težine kao poziv poslanicima na druženje u Splendid, kafanama i restoranima".

"Pozivamo pučiste da se manu pučističkog posla i da ne uvode zemlju u potpunu političku i pravnu nestabilnost. Ovo je još jedan ozbiljan razlog da svi masovno izađemo na protest protiv prekrajanja izborne volje građana, u Podgorici, u srijedu u 18 časova, na Bulevaru prekoputa Hrama. Niko nema pravo da ostane kući i umjesto puta mirnih i demokratskih protesta se odazove na lažne proteste, koji se organizuju sa namjerom rušenja protesta usmjerenih protiv pučista", zaključio je Bogdanović.

Bonus video: