Osvrnuti se na sastav i postupak izbora Tužilačkog savjeta

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović kazao je da je "zabilježen napredak Agencije u vezi sa dubinskom i sistematskom analizom propisa, a u vezi sa sprečavanjem korupcije"

1545 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije zatražio je ponovnu analizu Zakona o državnom tužilaštvu, sa posebnim osvrtom na odredbe koje se odnose na sastav, postupak izbora i način odlučivanja Tužilačkog savjeta.

Članovi Savjeta su pohvalili rezultate Odsjeka za praćenje propisa i davanje mišljenja na propise iz oblasti antikorupcije, koje je predstavila načelnica Milica Popović.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović kazao je da je "zabilježen napredak Agencije u vezi sa dubinskom i sistematskom analizom propisa, a u vezi sa sprečavanjem korupcije".

On je dodao da bi mišljenja na zakonske propise institucije trebalo da iskoriste ta nadogradnju kompletnog sistema.

Članovi su se saglasili da je potrebno Zakonom definisati ko može biti ugledni pravnik, a istakli su da je problematično što su ove pozicije u Tužilačkom savjetu popunile osobe koje su advokati.

U četvrtom kvartalu prošle godine donesena su mišljenja na Zakon o radu, Zakon o državnom tužilaštvu, Nacrt zakona o visokom obrazovanju i na Zakon o Nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. U svakom od navedenih mišljenja prepoznati su antikorupcijski rizici i date preporuke za njihovo otklanjanje.

Od početka ove godine, Odsjek je analizirao Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Bonus video: