Klikovac: Tmurna ekonomska slika rezultat nerealnog planiranja rashoda Evrope sad, rast zarade ne pokriva rast cijena

"Jučerašnje novo poskupljenje goriva i obaranje svih dosadašnjih rekorda, svjedoči da agoniji nema kraja"

2042 pregleda 13 komentar(a)
Klikovac, Foto: DPS
Klikovac, Foto: DPS

Član Glavnog odbora i potpredsjednik Savjeta mladih Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Andrija Klikovac poručio je da je tmurna ekonomska slika Crne Gore rezultat "nerealnog planiranja rashoda programa Evropa sad", te da je evidentno da rast prosječne zarade nije dovoljan da pokrije rast cijena.

Klikovac je poručio da je predlog MMF-a da Vlada Crne Gore uveća PDV i porez na dohodak "racionalna posljedica koja dolazi kao plod neodgovornih populističkih poteza i neodrživosti javnih finansija."

"To će sasvim sigurno izazvati dalje slabljenje životnog standarda građana, a privredi, opterećenoj efektima korona krize, nametnuti dodatno opterećenje koje će izazvati nastavak otpuštanje radnika. Kako MMF predviđa deficit će biti veći i iznad 6%, a time i nadmašiti kriterijum iz Mastrihta (3%), dok će javni dug u srednjem roku nastaviti da raste i u odnosu na BDP kao i u apsolutnom iznosu, što govori da će se tekući troškovi jednim dijelom finansirati iz duga", poručio je Klikovac.

Sa druge strane, kaže da je evidentno da rast prosječne zarade nije dovoljan da pokrije rast cijena, te da "jučerašnje novo poskupljenje goriva i obaranje svih dosadašnjih rekorda, svjedoči da agoniji nema kraja."

"A da Vlada za razliku od brojnih primjera iz EU ali i iz regiona, ni na koji način se ne trudi da ograniči cijene goriva smanjivanjem dažbina na taj akcizni proizvod.Građani su ti koji na svojoj koži osjećaju da sada mogu da kupe mnogo manje životnih namirnica nego godinu ranije", piše u saopštenju.

Svakako da su u najgorem položaju penzioneri, kaže Klikovac, "a šta tek reći za nezaposlene kojih je sve više."

"Umjesto da se dugom finansira razvoj, Crna Gora će doći do stanja da je potrebno zaduženjem finansirati održivost budžeta i socijalnih davanja. Više je nego izvjesno da nam se bliži najopasniji scenario po javne finansije i kreditni aranžmani sa MMF-om usljed nužne potrebe za sanacijom, a sve ovo je posljedica eksperata koji su devalvirali sve čega su se dohvatili", zaključuje Klikovac.

Bonus video: