Đukanović: Najrealnije je da ćemo tokom narednih godinu dana imati manjinsku vladu

On je rekao da vjeruje da će jedan od najvažnijih zadataka manjinske vlade biti priprema za parlamentarne izbore

43398 pregleda 319 reakcija 93 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je njegov predlog bio da se ide na vanredne parlamentarne izbore.

"Smatrao sam da je to najpšteniji odnos prema biračima koji su prije godinu i po dana izlazili na birališta i dali povjerenje aktuelnoj vlasti. Rekao bih da u ovom trenutku ne postoji raspoloženje među parlamentarnim partijama za taj scenario. Dakle izgleda mi da je ipak najrealnije da ćemo u Crnoj Gori tokom narednih godinu dana imati manjinsku vladu, a vjerujem da će jedan od najvažnijih njenih zadataka biti priprema za parlamentarne izbore koji će nakon toga uslijediti", rekao je Đukanović u intervjuu za albansku MCN TV.

Novinarka je konstatovala da je Demokratski front (DF) upozorio na proteste i na blokade puteva, samo dvije godine nakon protesta izazvanih Zakonom o slobodi vjeroispovijeti. Ona je pitala Đukanovića "da li je to kriza koja je uvezena ili kriza koja odražava unutrašnju podjelu u vašem društvu".

Đukanović je kazao da su podjele koje sada registrujemo u Crnoj Gori veoma istorijski ukorijenjene i da se nažalost u svakoj kritičnoj situaciji one samo dodatno ostraste i stvaraju utisak potencijalne političke nestabilnosti.

"Na sreću možemo da kažemo da je Crna Gora ipak pokazala visok nivo demokratske odgovornosti i demokratske zrelosti i da je tokom prethodnih 30 godina uspjela da izbjegne svaki takav izazov da sačuva političku stabilnost i da stvori pretpostavke za dinamičan demokratski i ekonomski razvoj. Kada govorimo o uticajima sa strane tih uticaja je uvijek bilo, ima ih i sada. Pokušava se izazvati nestabilnost u Crnoj Gori ali do sada je to bilo neuspješno, biće neuspješno i sada i vratiće se kao bumerang onima koji pokušavaju da indukuju nestabilnost u Crnoj Gori", rekao je on.

Kazao je da kada se pravi poređenje sa protestima od prije dvije godine na temu Zakona os lobodi vjeroispovijesti, poslužio bi se Heraklitovom istinom "ne možete dva puta biti u istoj vodi".

"Dakle, mislim da to što se pokazalo uspješnim u prethodnom periodu je potpuno deplasirano za situaciju i politički život koji danas živi Crna Gora", rekao je Đukanović.

Đukanović je komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan poručio da se ona nudi kao alternativa članstvu u Evropskoj uniji (EU), i kazao da je razlog za sumnju i nekredibilnost ljudi koji promovišu taj projekat, kao što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Čovjek koji pokušava da se kroz inicijativu Open Balkan predstavi kao čovjek saradnje je onaj isti čovjek koji ruši suverenost susjednih država. Neće biti štete da ne učestvujemo u Open Balkanu. Ko u tome prepoznaje interes neka mu je sa srećom”, poručio je Đukanović.

On je poručio da je Srpska pravoslavna crkva uspjela u manipulaciji da Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen krajem 2019. godine predstavi kao "krađu imovine", te da je upravo ona dovela do promjene raspoloženja u biračkom tijelu 30. avgusta 2020. godine.

"Kao rezultat toga prethodnih godinu i po dana smo imali vlast koju je najtačnije opisati kao kleronacionalističku, prosrpsku i prorusku", kazao je Đukanović.

Bonus video: