Bečić: Predsjednik države ne bi trebalo da ponudi mandat bilo kome da sastavlja antidemokratsku vladu

Vidjeli ste da su obavljene konsultacije kod predsjednika države. Na tim konsultacijama bili su predstavnici 43 poslanika. Od njih se 29 zalaže za jedan koncept vlade, osam za manjinsku, a šest nema stav

39229 pregleda 299 reakcija 66 komentar(a)
Sa večerašnjeg protesta, Foto: Boris Pejović
Sa večerašnjeg protesta, Foto: Boris Pejović

Građani se i večeras okupili preko puta Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kako bi izrazili protest protiv najave formiranja manjinske vlade.

Protest na koji pozivaju Demokrate, održava se pod sloganom "Ustani, odbrani, pobijedi".

Lider Demokrata Aleksa Bečić, je poručio da sloboda nema cijenu, da se za nju se vrijedi boriti, ali i da se "za nju i umire".

"Ovdje se brani izborna volja. Vidjeli ste da su obavljene konsultacije kod predsjednika države. Na tim konsultacijama bili su predstavnici 43 poslanika. Od njih se 29 zalaže za jedan koncept vlade, osam za manjinsku, a šest nema stav. To znači da ne postoji većina od 41 poslanika i predsjednik ne bi trebalo da da mandat bilo kome da sastavlja antidemokratsku vladu", rekao je Bečić.

Sa jedne strane, kako je kazao, iz GP URA kažu da su spremni da prave većinu sa DPS-om, da im svaka odluka zavisi od DPS-a, ali hoće da imaju sve ministarske fotelje.

"DPS im poručuje da će daljinski upravljati sa njima, ali neće im dati toliko fotelja jer su previše mali".

Bečić kaže i da SNP još ne zna kada će njihov Glavni odbor.

On je dodao da se "nalazimo u stanju klasične političke šizofrenije".

"Sinoć je URA zaključila koaliciju sa partijom koju je nazivala Ramada partijom i kaže da će da ruši DPS. A u Beranama SD ide sa DPS, a URA ne nastupa i kaže da će DPS i SD u Beranama da dožive nokaut. Nakon ovog, nijesam u istoriji, ne Crne Gore nego Evrope i svijeta, vidio veću političku halucinaciju, veću političku šizofreniju i politički nemoral od ovoga u Crnoj Gori", rekao je lider Demokrata.

Bečić je kazao da je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanoivć rekao da je lično za izbore i da je to najpoštenije rješenje.

"A gle čuda, njegovi poslanici nijesu za izbore, a on nema nikakav uticaj", kazao je Bečić.

Dodao je da "oni i dalje dogovaraju i ugovaraju" po kojem principu će da prekroje izbornu volju i to građani protestima moraju da spriječe i da što prije dođe od vanrednih parlamentarnih izbora.

Demokrate su u više crnogorskih gradova organizovale protest protiv najave formiranja manjinske vlade.

Učesnici protesta nose transparente "Veliki vezir, manjinska vlada", "Poraz nije opcija. Izdaja nije opcija. Mi nemamo drugog izbora osim da pobijedimo. Zato glasaj! Ustani. Odbrani. Pobijedi".

Građani nose zastave Crne Gore, trobojke, EU, kao i zastave Srbije.

Poslanik Demokrata Albin Ćeman poručio je "da izdaja neće proći i da će se okupljati u Crnoj Gori koliko god bude trebalo".

"Okupljaćemo se koliko god bude trebalo širom Crne Gore, jer naše đonove cipela ćemo trošiti, ali obraz nećemo ni za šta...Kako branim svoju nacionalnost i vjeroispovijest tako branim i nacionalnost i vjeroispovijest drugih. Neću vas izdati ni da mi ponude 21 milijardu eura, a ne 21 milion koji su oni ispod stola uzeli od beogradskih tajkuna", rekao je Ćeman.

Kazao je da su oni izabrali izdaju.

"Izađimo na izbore, pa kome kapa, a kome čarapa, jer je u narodu snaga i sloboda. Koračajmo zajedno mirno i dostojanstveno, nećemo stati, a pobijediti hoćemo", poručio je Ćeman.

Nakon govora okupljeni su krenuli u šetnju ulicama Podgorice.

Organizatori su poručili da skupovi koji se pararelno održavaju "nijesu skupovi podrške nikom, nego udbaški trikovi", čiji je cilj da se priča i protesti Demokrata razvodne.

Bonus video: