"Spremili smo predloge, nijesu se mogli usvojiti jer nije održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost"

"Kao što je izneseno u saopštenju predsjednika Vlade i člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, prof. dr Zdravka Krivokapića, predlog odluke danas nije mogao biti utvrđen, jer se nisu stekli proceduralni uslovi za održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost"

23055 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane pripremilo je Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u sastavu snaga Sjeveroatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize, kao i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza, koje je dostavilo Savjetu za odbranu i bezbjednost radi utvrđivanja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Pojašnjeno je da u skladu sa Zakonom o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama, Savjet za odbranu utvrđuje Predlog odluke, nakon čega je dostavlja Skupštini Crne Gore na razmatranje i donošenje konačne odluke o upućivanju.

"Kao što je izneseno u saopštenju predsjednika Vlade i člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, prof. dr Zdravka Krivokapića, predlog odluke danas nije mogao biti utvrđen, jer se nisu stekli proceduralni uslovi za održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Saopštenje Ministarstva odbrane prenosimo integralno:

"Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nikada nijesu razmatrali, niti predložili Savjetu za odbranu i bezbjednost upućivanje 120 pripadnika Vojske Crne Gore u krizna područja, između ostalog i u Ukrajinu. Navedeni podaci o upućivanju pripadnika VCG, a posebno u kontekstu upućivanja u Ukrajinu, su apsolutno neistiniti. Iznošenje ovakvih iskonstruisanih informacija sa ciljem dezinformisanja javnosti, u ozbiljnom trenutku u kojem se nalazimo, stvara pogrešnu percepciju u javnosti, te ovakvo postupanje najstrožije osuđujemo.

Odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta saveznica je jedan od postulata Sjeveroatlantskog saveza, u skladu sa članom 5 Vašingtonskog sporazuma, te se u tom smjeru sprovode sve aktivnosti jačanja odvraćanja i odbrane na teritorijama članica. Kako Ukrajina nije članica NATO, snage Alijanse neće biti raspoređivane na teritoriji te zemlje, što su u svojim javnim obraćanjima iznijeli visoki zvaničnici NATO.

Cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze koje proizilaze iz planova Alijanse, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore u kontinuitetu prate i analiziraju situaciju na istočnom krilu Alijanse i pravovremeno informišu Savjet za odbranu i bezbjednost o potrebi donošenja odgovarajućih zakonom predviđenih odluka, u cilju stvaranja preduslova za prenos ovlašćenja na Vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, što je definisano članom 4 stav 4 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

S tim u vezi, Ministarstvo odbrane je pripremilo Predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastavu snaga Sjeveroatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize, kao i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza, koje je dostavilo Savjetu za odbranu i bezbjednost radi utvrđivanja. U skladu sa članom 4 stav 2 navedenog Zakona, Savjet za odbranu utvrđuje Predlog odluke, nakon čega je dostavlja Skupštini Crne Gore na razmatranje i donošenje konačne odluke o upućivanju.

Još jednom ističemo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, a na osnovu odluka Sjevernoatlantskog savjeta u čijem donošenju Crna Gora ravnopravno učestvuje, pripremili odgovarajuće Predloge odluka i uputili ih Savjetu za odbranu i bezbjednost, a te Odluke se suštinski razlikuju od većine podataka koji su danas iznijeti u javnosti.

Kao što je izneseno u saopštenju predsjednika Vlade i člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, prof. dr Zdravka Krivokapića, predlog odluke danas nije mogao biti utvrđen, jer se nisu stekli proceduralni uslovi za održavanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: