Kriza vlasti stigla do NATO partnera

Odluka o upućivanju jedinica VCG u sastav NATO snaga u svrhu odgovora na krize zastala jer su se politička sporenja prenijela na Savjet za odbranu, koji je ostao bez kvoruma za rad

68284 pregleda 87 reakcija 35 komentar(a)
Bulajić nije mogao zamijeniti Bečića: Savjet za odbranu (arhiva), Foto: Kabinet predsjednika
Bulajić nije mogao zamijeniti Bečića: Savjet za odbranu (arhiva), Foto: Kabinet predsjednika

Sazivanjem sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost (SOB), na čijem je dnevnom redu bio angažman Vojske Crne Gore povodom ukrajinske krize, predsjednik države Milo Đukanović je vješto poentirao kod saveznika u NATO-u da jedino on drži kondiciju Crne Gore u savezništvu sa Sjevernoatlantskim savezom.

To je sinoć za Vijesti ocijenio general u penziji Blagoje Grahovac, nakon oprečnih informacija sa sjednice Savjeta, koju je sazvao Đukanović kao predsjedavajući.

Na dnevnom redu trebalo je da budu, kako je najavljeno, predlozi Ministarstva odbrane, koji se odnose na upućivanje jedinica Vojske Crne Gore u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza, u svrhu odgovora na krize. Takođe i da se utvrde, kako se navodi, nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga NATO saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

Trebalo je i da se razmatra izvještaj MO o učešću pripadnika VCG u vježbama ili obuci u inostranstvu u 2021, kao i odluka kojom se odobrava učešće pripadnika VCG na međunarodnim vježbama ove godine.

Međutim, sjednica iz proceduralnih razloga nije ni održana, jer je zaključeno da predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (Demokratski front) ne može da bude član Savjeta.

”Po zakonu se jasno zna da je to predsjednik Skupštine”, potvrdio je Grahovac.

Grahovac
Grahovacfoto: Luka Zeković

Prema navodima sagovornika, sjednicu Savjeta je većina učesnika pokušala da iskoristi za svoje ciljeve. Bulajić da promoviše anti NATO politiku DF-a, premijer Zdravko Krivokapić da potvrdi da njegov kabinet i u tehničkom mandatu punim kapacitetom stoji iza međunarodnih obaveza države, a Đukanović da ih sve istjera na čistac i ukaže da je iskreni saveznik NATO-a upravo on. Time se duboka politička kriza prelila i na Savjet za odbranu, koji po zakonu donosi odluke o komandovanju VCG, a predsjednik države ih samo sprovodi.

Članovi SOB su predsjednik države, premijer i predsjednik Skupštine, a po pozivu uglavnom prisustvuje i ministarka odbrane Olivera Injac.

Odluke se donose samo ako su prisutni svi članovi.

U sinoćnjem saopštenju Vlade navodi se da je “potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić izašao sa stavom da ne može učestvovati u radu i odlučivanju Savjeta, nakon čega je i napustio sjednicu Savjeta”.

Dodaje se da time nisu ispunjeni proceduralni uslovi za njeno održavanje, ali da “cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze Crne Gore koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma, Vlada podržava sve odluke Sjevernoatlantskog saveza”.

Međutim, Strahinja Bulajić tvrdi drugačije:

“...Na sjednici SOB, na koju sam pozvan u svojstvu njegovog člana, otvoreno je pitanje mog legitimiteta kao vršioca dužnosti predsjednika Skupštine. To pitanje je postavljeno od strane predstavnika Vlade koja je smijenjena u Skupštini. Kao čovjek i političar, ali i predstavnik najjače političke organizacije u parlamentarnoj većini, DF-a, jasno sam saopštio stav da smo protiv slanja crnogorskih vojnika van granica Crne Gore u bilo kakve ofanzivne vojne akcije”, navodi Bulajić u izjavi.

On dodaje i da “imajući u vidu vitalne interese Crne Gore, nikako ne smijemo da vodimo tuđe bitke i vodimo tuđe ratove”.

Pokušaj da se na brzinu donese odluka o angažovanju naših vojnika, bez stava predstavnika Skupštine, kako je istako, “predstavlja svojevrstan puzajući državni udar i dodatno destabilizuje Crnu Goru”.

Sagovornik Vijesti koji je prisustvovao sjednici rekao je da se o upotrebi VCG nije raspravljao na sjednici, a to je potvrđeno i u zvaničnom saopštenju Vlade. Po zakonu, odluku o upotrebi VCG donosi Skupština na predlog Savjeta, što je u saopštenju naglasilo sinoć MO.

Grahovac je Vijestima rekao da je predsjednik države taktički sazvao sjednicu Savjeta kada je počelo redovno zasjednje parlamenta, očekujući da se pitanja koja se tiču NATO-a i ukrajinske krize moraju staviti na dnevni red.

“Đukanović je htio da nametne da se stavi na dnevni red Skupštine to pitanje tokom redovne sjednice kako bi se on dopunio pitanjima koja odgovaraju nekoj novoj većini”, smatra Grahovac, aludirajući na izbor manjinske vlade i predsjednika parlamenta.

Iz kabineta predsjednika države kasno sinoć je saopšteno da su neistinite i zlonamjerne tvrdnje da je Savjet za odbranu i bezbjednost trebalo da odlučuje o slanju crnogorskih vojnika u Ukrajinu.

MO: Pratimo situaciju na istočnom krilu Alijanse, nije bilo riječi o slanju vojske

Iz Ministarstva odbrane sinoć su saopštili da nikada nije razmatrano, niti predloženo Savjetu za odbranu i bezbjednost upućivanje vojnika u krizna područja, između ostalog i u Ukrajinu.

”Cijeneći bezbjednosnu situaciju i obaveze koje proizilaze iz planova Alijanse, MO i VCG prate i analiziraju situaciju na istočnom krilu Alijanse i pravovremeno informišu SOB o potrebi donošenja odgovarajućih zakonom predviđenih odluka, u cilju stvaranja preduslova za prenos ovlašćenja na vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, što je definisano članom 4 stav 4 Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika operativne jedinice za zaštitu i spašavanje, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je u vezi sa tim MO pripremilo Predlog odluke o upućivanju pripadnika VCG u sastavu snaga Sjeveroatlantskog saveza za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize, kao i nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza, koje je dostavilo SOB radi utvrđivanja. Podsjećaju da SOB utvrđuje Predlog odluke, a da konačan stav donosi Skupština.

Iz MO su potvrdili da predlog odluke nije mogao biti utvrđen, jer se nisu stekli proceduralni uslovi za održavanje sjednice.

Bonus video: