Kabinet predsjednika: Zlonamjerne tvrdnje da je trebalo da se odlučuje o slanju crnogorskih vojnika u Ukrajinu

"Takvu odluku u redovnoj proceduri Savjet ne može donijeti bez rasprave i potvrde crnogorskog parlamenta"

21377 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kabinet predsjednika Crne Gore saopštio je da su neistinite i zlonamjerne tvrdnje da je Savjet za odbranu i bezbjednost danas trebalo da odlučuje o slanju crnogorskih vojnika u Ukrajinu.

"Takvu odluku u redovnoj proceduri Savjet ne može donijeti bez rasprave i potvrde crnogorskog parlamenta", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je, navodi se u saopštenju, sazvao sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost u skladu sa obavezama koje proističu iz članstva u NATO.

"Iako su postojale sve pretpostavke za utvrđivanje predloženih odluka, čime bi se potvrdila dosadašnja neupitna odgovornost Crne Gore kao članice u ispunjavanju obaveza, sa žaljenjem konstatujemo da zbog politički tendencioznog tumačenja pozitivnih propisa od strane predsjednika Vlade, to nije učinjeno. Naime, posve je neprihvatljivo i deplasirano obrazloženje da upražnjeno mjesto predsjednika Skupštine, kao posledica njegovog razrješenja, ujedno znači i nefunkcionalnost Savjeta za odbranu i bezbjednost, odnosno nemogućnost da obavlja svoje nadležnosti precizno propisane Ustavom", saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Dodaje se da se time "u konačnom doprinijelo stvaranju utiska o institucionalnoj blokadi i nesposobnosti države da ispunjava preuzete međunarodne obaveze".

Bonus video: