Za napredak društva, može se i rame uz rame

Istaknute intelektualke govorile na panelu povodom godišnjice Ženskog kluba Skupštine

5630 pregleda 47 reakcija 2 komentar(a)
Sa panela, Foto: skupština crna gora
Sa panela, Foto: skupština crna gora

Ženski klub Skupštine Crne Gore najuspješniji je primjer međupartijskog dijaloga u Crnoj Gori, a članice su dokazale da je moguće da i vladajuće i opozicione stranke sjede rame uz rame, pregovaraju i pronalaze rješenja za napredak ka zajedničkim ciljevima, ocijenila je ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks.

”Istakle ste vrijednost koju žene donose politici i rješavanju sukoba, kao i značaj povećanja broja žena na pozicijama moći i uticaja”, kazala je Medoks na jučerašnjem panelu “Buđenje”, koji je povodom godišnjice osnivanja organizovao Ženski klub Skupštine, objavljeno je na sajtu parlamenta.

Na temu “Ja - Žena” i “U zamci sopstvene društvene uloge”, govorile su istaknute predstavnice kulturnog i javnog života, među kojima i izvršna urednica Vijesti Nina Vujačić.

Otvarajući panel, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak rekla je, kako je objavljeno, da su prethodnih godinu dana članice Kluba pokazale ozbiljnost i političku zrelost, ali i toleranciju, jedinstvo i kompaktnost. Klub je, rekla je, uprkos skepticizmu i sumnjama mnogih, bio “svijetli primjer da možemo svi zajedno, bez obzira kojoj ideologiji i kom političkom spektru pripadali”.

Tatjana Ćalasan, pjesnikinja i prevoditeljka sa urednicom Vijesti Ninom Vujačić
Tatjana Ćalasan, pjesnikinja i prevoditeljka sa urednicom Vijesti Ninom Vujačićfoto: Skupstina.me

”Snažno i istrajno smo se izdigle iznad razlika i dale akcenat onim stvarima koje nas spajaju, radeći na dobrobiti naše zajednice, a njih je mnogo više nego onih koje nas razdvajaju”, kazala je Bošnjak.

Kopredsjednica Ženskog kluba, poslanica Vesna Pavićević je kazala da je “konstruktivnost razgovora” pokazatelj da bi trebalo da je više žena u parlamentu na rukovodećim mjestima, na važnim funkcijama, među donosiocima odluka, na državnim pozicijama. “U tom smjeru trebalo bi da ide glas budne žene”, kazala je Pavićević.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Danijela Gašparikova, kazala je da poslanici i poslanice imaju ogromnu moć i odgovornost da, u okviru svojih kontrolnih funkcija, osiguraju da se u zakonima ne nađu duboko ukorijenjene predrasude i norme koje često stvaraju nevidljive prepreke u primjeni politika strategija i zakona usmjerenih na dostizanje rodne ravnopravnosti. “Crna Gora je privilegovana jer ima snažne i obrazovane mlade žene. Istovremeno, žene svjedoče da su porodica i majčinstvo najčešća prepreka za njihovo zaposlenje, ali i razlog gubitka posla. Pozivam sve poslanike i poslanice da se zalažu za okvir u kojem žene neće morati da biraju između porodice i posla”, rekla je ona.

Sutkinja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Ivana Jelić je istakla da “rodna ravnopravnost i ženska prava nijesu samo ženska priča, već je to priča oba pola. “Mi smo prošle put prave duboke promjene koja ide korak po korak i došle do toga da sada govorimo više o suštini tih prava”, kazala je Jelić.

Izvršna urednica u ND Vijesti Nina Vujačić izrazila je želju da Ženski klub nastavi sa radom i dobrom praksom “i da vas bude još više, da ne budete samo proporcionalno zastupljene, već da budete stvarno sposobne, ostvarene i probuđene žene i da uzmete stvar u svoje ruke, kao i da nam svima pomognete jer ste vi naše predstavnice”.

Govoreći na temu “U zamci sopstvene društvene uloge” dekanica Fakulteta za turizam Univerziteta Mediteran Silvana Đurašević je ocijenila da je podrška ženskim pravima i danas u savremenom društvu u Crnoj Gori samo deklarativna.

”U Crnoj Gori postoje znavene i sposobne žene u raznim oblastima kojima treba dati šansu da se uključe u javni život. Suštinski, treba imati u vidu da svi pripadamo jednoj istoj matrici i otuda je potrebna kolektivna promjena svijesti”, ocijenila je dekanica Univerziteta Mediteran.

Bonus video: