Izlaz iz blokade ili izdaja avgustovske tekovine

Predsjednik države predložio Dritana Abazovića za mandatara, koji je rekao da je važno da SNP bude dio nove vlade zbog “veće stabilnosti i pomirenja”

49406 pregleda 257 reakcija 121 komentar(a)
”U najboljem interesu Crne Gore da što prije dobije vladu u punom kapacitetu”: Abazović i Đukanović, Foto: predsjednik.me
”U najboljem interesu Crne Gore da što prije dobije vladu u punom kapacitetu”: Abazović i Đukanović, Foto: predsjednik.me

Predsjednik države Milo Đukanović (DPS) dao je juče mandat za sastav nove vlade lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću, navodeći da su ga predstavnici te partije i njihovi politički partneri nedvosmisleno uvjerili da imaju parlamentarnu većinu za njen izbor.

”U uvjerenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što prije dobije Vladu u punom kapacitetu njene funkcionalnosti, posebno zbog dodatnih bezbjednosno-političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovom refleksijom na stabilnost našeg regiona, očekujem da u kratkom roku parlament Crne Gore održi sjednicu i odluči o programu i sastavu vlade na predlog mandatara”, obrazložio je Đukanović svoj predlog.

Skupština sada ima 90 dana da izabere novu vladu, a ukoliko se to ne desi, dan kasnije Đukanović mora da raspiše prijevremene parlamentarne izbore. Predsjedavajući parlamenta Strahinja Bulajić (Demokratski front) za sada odbija da zakaže sjednicu, očekujući saglasnost dosadašnje većine u kojoj su pored GP URA, Demokrate i Demokratski front, odnosno koalicije koje oni predvode.

Iako očekivana, informacija o mandatu Abazoviću izazvala je oštre reakcije dijela dosadašnje parlamentarne većine. Lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da je riječ o ustavnom puču i da niko nije priložio potpise podrške najmanje 41 poslanika.

”Time je nastavljen proces prekrajanja i izdaje izborne volje građana i povratak DPS-a na vlast, kroz formalizaciju DPS-URA koalicije. Na konsultacijama koncept manjinske vlade dobio je jasnu podršku svega osam poslanika”, naveo je Bečić.

Bečić
Bečićfoto: Luka Zeković

Lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić nijesu se oglašavali, dok je poslanik tog saveza Jovan Vučurović ocijenio je da je izbor Abazovića za mandatara za sastav nove vlade skandalozan, jer niko ne zna ko ga u parlamentu podržava. “Imamo ime mandatara, a niko ne zna ko ga podržava. Imamo izjavu onoga ko mu je dao mandat da su ga URA i partneri uvjerili da imaju većinu, a niko ne zna ko su ti partneri. Da vidimo ko to podržava, je li to politička vlada ili tehnička, ili se nastavlja priča o manjinskoj”, rekao je Vučurović agenciji Mina.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević je na Tviteru napisao “Nije lako biti izdajnik”, dok je Marko Milačić (Prava Crna Gora) saopštio je da je čelnik GP URA sa klupe za rezervne igrače, na kojoj sjedi već nekoliko mjeseci, prešao u prvi tim DPS-a.

Đukanović je konsultacije o mandataru za sastav Vlade počeo 25. februara. On je razgovarao, kako je saopštio, sa predsjednicima Socijaldemokratske partije Raškom Konjevićem, Socijaldemokrata Damirom Šehovićem, Bošnjačke stranke Ervinom Ibrahimovićem, Liberalne partije Andrijom Popovićem, Demokratske unije Albanaca Mehmedom Zenkom, Demokratske partije Fatmirom Đekom, Albanske alternative Nikom Đeljošajem i Force Gencijem Nimanbeguom. Takođe je razgovarao sa predstavnicima GP URA Boženom Jelušić i Milošem Konatarom i DPS-a Jevtom Erakovićem, Abazom Dizdarevićem, Aleksandrom Bogdanovićem i Danijelom Živkovićem.

Pozivu se nijesu odazvali DF, Socijalistička narodna partija (SNP) i Demokrate.

Nakoj višemjesečne krize Vlade Zdravka Krivokapića, Koalicija “Crno na bijelo” je kao moguće rješenje 17. januara predložila model manjinske vlade u kojoj, kako je Abazović više puta ponovio, ne bi bilo mjesta za DF i DPS. Nakon toga su sa opozicijom Skupštini podnijeli inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevom kabinetu koja je izglasano 4. februara. Glasovima opozicije i koalicije “Crno na bijelo” 7. februara smijenjen je i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, nakon čega su uslijedili protesti Demokrata. Bečić je juče pozvao na masovnije okupljanje.

Očekuje se da dio nove vlasti bude i SNP, međutim, oni još nisu utvrdili konačan stav. Abazović je sinoć u emisiji Načisto na TV Vijesti rekao da je juče saopštio lideru SNP-a Vladimiru Jokoviću da će zaključno sa nedjeljom očekivati odluku da li će oni biti dio vlade. “Ako se ne izjasne, smatraćemo da trenutno nisu spremni da učestvuju. To ne znači da su im zatvorena vrata, naprotiv. Ako tu odluku ne mogu donijeti sad, vrata ostaju otvorena da se integrišu kada procijene da je vrijeme za to,” rekao je.

Abazović je rekao da je važno da SNP bude dio nove vlade zbog “veće stabilnosti i pomirenja”.

DPS za podršku tražio ispunjenje četiri uslova

Abazović je rekao da će vlada biti oročena na godinu dana, do predsjedničkih izbora. Njeni prioriteti bi bili evropske integracije, ekonomska politika i priprema izbora za godinu dana. Ciljevi će biti precizirani kroz politički sporazum sa konstituentima nove vlade.

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

Normativni dio odnosiće se na deblokadu pravosuđa - izbor VDT-a, sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta, na Zakon o porijeklu imovine, izborne reforme...

”Političkih prioriteta ima više - moramo pojačati prioritete na ostvarivanju EU agende, a tu ekonomija mora biti u fokusu. Da vidimo da li će se i na koji način ići ka rebalansu budžeta, da se obezbijede davanja za plate i penzije, da li treba povećati Agrobudžet, ulaganja u sjever, podsticaje za biznis žena i mladih... Postoje i neke tačke koje su politički osjetljive, ali ne mislim da su prepreka, kao potpisivanje Temeljnog ugovora usklađenog sa Ustavom, da se pogleda zakonski okvir da se održi popis stanovništva, kao i regionalne inicijative.”

Abazović je rekao da su iz DPS-a kazali da za njih nije problem glasanje za zakon o porijeklu imovine u parlamentu. Oni su, kako je objasnio, tražili ostvarivanje četiri stvari da bi podržali manjinsku vladu: ”Bezbjednosni sektor u kontekstu novonastale situacije da budemo uz NATO saveznike, da se uradi analiza mjera protiv kovida, da se deblokiraju poglavlja 23 i 24 i da se stvori ambijent za investicije u smislu privlačenja novih”.

Abazović je, govoreći o situaciji u kojoj predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (DF) ne želi da zakaže sjednicu parlamenta, kazao da se to može prevazići na samo jedan način, a to je da drugi potpredsjednik Skupštine zakaže sjednicu.

Kazao je da Bulajić ne zastupa najveći broj poslanika ako više od 41 poslanika traži da se zakaže sjednica.

Bonus video: