"Bulajić Parlament podredio interesu partije"

Obaveza, dužnost i zadatak Strahinje Bulajića kao potpredsjednika Skupštine je da omogući njeno funkcionisanje, kaže Milica Kovačević

15804 pregleda 59 reakcija 58 komentar(a)
Sprovodi stav partije: Bulajić, Foto: Skupština Crne Gore
Sprovodi stav partije: Bulajić, Foto: Skupština Crne Gore

Obaveza, dužnost i zadatak Strahinje Bulajića (DF), kao potpredsjednika Skupštine, jeste da omogući funkcionisanje parlamenta - to nije lična niti politička stvar, već je sazivanje sjednice parlamenta obaveza.

To je za “Vijesti” ocijenila predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević, navodeći da odluke u Skupštini donose svi poslanici, a ne Bulajić ili njegova partija.

Na djelu je urušavanje institucija: Milica Kovačević
Na djelu je urušavanje institucija: Milica Kovačević foto: Vlada Crne Gore

”Ako se nekome ne sviđa tema o kojoj će se raspravljati u parlamentu to mu svakako ne daje za pravo da opstruira rad ove institucije”, kazala je Kovačević.

Bulajić je ranije saopštio da neće zakazati sjednicu Skupštine, koju su za jučerašnji datum tražili opozicija i koalicija “Crno na bijelo”, navodeći da će to učiniti tek nakon što bude postignut dogovor u vladajućem savezu oko rješenja političke krize.

Opzicija i koalicija “Crno na bijelo” (CnB) su tražili da na dnevnom redu te sjednice budu izbor predsjednika parlamenta i ponovno glasanje o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. S obzirom na to da je predsjednik države Milo Đukanović juče dao mandat za sastavljanje nove vlade predsjedniku GP URA Dritanu Abazoviću, dnevni red prve redovne sjednice bi bio dopunjen i tom tačkom.

”Situacija kojoj svjedočimo predstavlja urušavanje institucija, a kad nemate institucije, ništa nije važno osim politički interes”, ocijenila je Kovačevićeva.

Iako se pominju različita tumačenja, prema kojima postoji i mogućnost da sjednicu zakaže neki drugi od dva potpredsjednika parlamenta, Kovačevićeva ocjenjuje da “nije u pravu ni druga strana”.

”Predlog da se preskoči prepreka uvođenjem drugog potpredsjednika, Ervina Ibrahimovića, apsolutno nema uporište u Poslovniku. Svaka pomisao da se radi na način koji nije predviđen poslovnikom je neprihvatljiv, takva razmišljanja su nedemokratska”. Potpredsjednica parlamenta je i funkcionerka Pokreta za promjene Branka Bošnjak.

Kovačevićeva je istakla da je parlamentarna opozicija na vrijeme trebalo da iskoristi svoje pravo da imaju potpredsjednika Skupštine, ali su se umjesto toga vodili trenutnim političkim interesom. Ona je naglasila da umjesto toga, danas kad je politički interes drugačiji, kroz takozvane anonimne izbore plasiraju nezakonite predloge.

”Procedura je kultura – a mi smo jako politički nekulturni. Na djelu je sveopšte urušavanje institucija. A kad institucije ne funkcionišu, funkcionišu ulica i sila, i to je ono što treba sve da nas za brine”, ocijenila je Kovačevićeva.

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković poručio je juče da je Bulajić nezakazivanjem sjednice Skupštine koja je trebalo da se održi juče, “trenutnu institucionalnu ulogu podredio partijskom interesu”.

Kovačevićeva: Problematično što nemamo zakone o vladi i Skupštini

Kovačevićeva je kazala da postojeća situacija pokazuje koliko je problematično to što nemamo zakone o vladi i Skupštini.

"I prethodna vlast i sadašnja vlast su zbog svojih interesa izbjegli da regulišu ova pitanja, zato što im je bilo u interesu i politički oportuno da ostave prostor za izbjegavanje odgovornosti i kreiranje kriza. CDT već više od decenije govori da su potrebni ovi zakoni, i sad gledamo kakve to negativne posljedice ima u praksi".

Bonus video: