"Krv svakog Ukrajinca je u rukama ruskog rukovodstva i svih koji učestvuju u ratu, Blickrig nije uspio"

"Zapljene i napadi na ukrajinske nuklearne elektrane su genocid ne samo nad Ukrajinom, već protiv cijelog svijeta. Tako lider Kremlja odbija da prizna bilo kakve međunarodne zakone"

7607 pregleda 138 reakcija 5 komentar(a)
Harkov nakon granatiranja, Foto: Reuters
Harkov nakon granatiranja, Foto: Reuters

Krv svakog Ukrajinca je u rukama ruskog rukovodstva i svih onih koji učestvuju u ovom krvavom ratu protiv Ukrajine, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

Danas je deveti dan ruske invazije na Ukrajinu.

"Dragi naši prijatelji, partneri, svi koji danas prate situaciju u Ukrajini. Kažu da u mirnodopsko vrijeme nema civila. Tako kažu kad je rat. U Ukrajini je rat. Ujutro 24. februara u Ukrajini su se dogodile prve eksplozije. Od tog trenutka je cijelokupno stanovništvo Ukrajine shvatilo da je Rusija napala Ukrajinu. Za to vrijeme Rusija je izvela najmanje 70 raketnih udara na teritoriju Ukrajine, izbacivši oko 140 krstarećih raketa. Na udaru su prva i druga prijestonica, Harkov i Kijev, veliki gradovi i mali gradovi Ukrajine. Čini se da neprijatelj baca posljednje rezerve u bitku da slomi otpor Ukrajinaca. Blickrig nije uspio: nije bilo oduševljene gomile koja je "oslobodiocima" čestitala cvijećem, samo bijes i želja za otporom", ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade Ukrajine su dodali da "stotine hiljada internih izbjeglica, koji su sa strahom istrčali iz svojih domova u naočarima za nekoliko sekundi, obukli su se za nekoliko sekundi i sada traže utočište".

"Planovi, projekti i cijela rutina civilnog stanovništva povukli su se ne na drugo, već negdje iza horizonta. Za februar-mart smo, kao i svi ostali Ukrajinci, planirali događaje, potpisivanje sporazuma o saradnji, međunarodne prakse, inostrane posjete, diplomatska predstavništva. Sve se raspalo u jednom minutu", piše u saopštenju.

Iz Ambasade Ukrajine su poručili da je jučerašnje granatiranje ukrajinskih gradova tokom razgovora pokazalo da je "neprijatelj podmukao i nemilosrdan".

"A zapljene i napadi na ukrajinske nuklearne elektrane su genocid ne samo nad Ukrajinom, već protiv cijelog svijeta. Tako lider Kremlja odbija da prizna bilo kakve međunarodne zakone. Kako razvoj događaja pokazuje, materijalna podrška ruske vojske je u krajnje žalosnom stanju. Prema zarobljenim trupama okupatora, izdate odredbe su dugo bile neupotrebljive. Oni se šalju pod maskom "mirovnjaka", ali granatiranje civilnih područja pokazuje suprotno. Civili blokiraju puteve, ulice i skandiraju da im ovdje nije drago. Apelujemo na cio civilizovani svijet za podršku i pomoć Ukrajini. Pravda za nas. Bog sa nama Oružane snage Ukrajine su iza nas", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: