Zeković: Prema saopštenju Ministarstva odbrane, Crna Gora nema ni Skupštinu ni Savjet za odbranu i bezbjednost

"Donošenjem odluka mimo znanja predsjenika Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vlade Crne Gore, dezavuisali ste Savjet za odbranu i bezbjednost, onemogućili vršenje ustavnih nadležnosti, kompromitovali naše članstvo u NATO kršeći obaveze..."

5867 pregleda 7 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Prema saopštenju Ministarstva odbrane, Crna Gora nema niti Skupštinu niti Savjet za odbranu i bezbjednost, pa nijesu ni imali kome dostaviti podatke dobijene iz NATO, saopštio je danas Bojan Zeković, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

On je reagovao na sinoćnje saopštenje Ministarstva odbrane.

"Pri takvom tumačenju Crna Gora je potpuno obezglavljena i ne može donijeti nijednu važniju odluku po pitanju bezbjednosti iz nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost. Čini li Vam se ministarko da je ovakav pokušaj obmane – slanje poruke o bezbjednosnoj obezglavljenosti države i to sa adrese ministarstva odbrane, ipak previše? I to samo iz razloga da bi Vi pokušali prikriti sopstvene zloupotrebe?", istakao je Zeković

On je dodao da ministarstvo šalje poruku i unutrašnjoj i vanjskoj javnosti da je Crna Gora bezbjednosno obezglavljena da bi opravdali sakrivanje podataka od Savjeta za odbranu i bezbjednost koje je Generalštab dobio još 24.02.2022. godine.

"Donošenjem odluka mimo znanja predsjenika Crne Gore, Skupštine Crne Gore i Vlade Crne Gore, dezavuisali ste Savjet za odbranu i bezbjednost, onemogućili vršenje ustavnih nadležnosti, kompromitovali naše članstvo u NATO kršeći obaveze koje iz njega proističu i ugrozili međunarodni ugled zemlje, a sada da bi pokušali prikriti takvo ponašanje šaljete poruku o obezglavljenosti sopstvene države", kazao je Zeković.

Po njegovim riječima, Ministarstvo odbrane u nejdelikatnijem bezbjednosnom trenutku nakon Drugog svjetskog rata, ima posebnu odgovornost i ne smije postati ministarstvo obmane.

"Nakon niza zloupotreba koje su prošle bez odgovornosti, posljednja Vas obavezuje na podnošenje ostavke. Nesporna vrijednosna većina koja postoji u Crnoj Gori i koja je ponovo iskazana povodom Rezolucije povodom vojne agrasije Ruske Federacije na Ukrajnu mora hitno obezbijediti promjene u bezbjednosnom sektoru kako bi građanima garantovali sigurnost, a Crna Gora bezbjednosnu i vanjsku politiku uskladila sa čvrstim EU i NATO opredjeljenjima", zaključio je Zeković.

Bonus video: