Bečić: Abazović za DPS u veoma kratkom roku prešao put od "bitange", preko "šibicara" do mandatara

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović juče je dao mandat za sastav nove Vlade lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću

29195 pregleda 143 reakcija 121 komentar(a)
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 04.03.2022. 14:04h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je danas da su dodjelom mandata za sastav nove Vlade predsjedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću svjedočili ustavnom puču, jer je došlo do kršenja člana dva Ustava, koji predviđa da se vlast ne može uspostaviti ako nije nastala na izbornoj volji građana.

On je na konferenciji za medije rekao da niko za mandatara nije donio potpise 41 poslanika.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović juče je dao mandat za sastav nove Vlade lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću.

Bečić je istakao je da je deblokada pravosuđa i izbor VDT u nadležnosti Skupštine, te da je priča da se manjinska vlada formira i radi toga, "magla da bi se prikrila izdaja izborne volje građana".

On je kazao da se poziva na novi puč, da mimo živog Strahinje Bulajića, neko drugi zakazuje "divlju" sjednicu Parlamenta.

"Taj ko bi zakazao takvu sjednicu bi ušao u krivično-pravnu odgovornost", rekao je Bečić.

Bulajić (DF), kao potpredsjednik Skupštine iz kluba s najvećim brojem predstavnika, trenutno je na poziciji predsjedavajućeg parlamenta. On je prethodnih dana u više navrata ponovio da neće zakazivati sjednicu Skupštine dok se pobjednici posljednjih izbora ne dogovore o rješenju političke krize.

Skupština je u redovnom zasjedanju od 1. marta.

Abazović je sinoć rekao da bi potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka - BS) mogao da zakaže sjednicu ako to neće Bulajić.

Bečić je kazao da bilo ko ne smije da uvodi zemlju u dodatnu pravnu anarhiju.

On je ponudio da se odmah ide na vanredne parlamentarne izbore.

Građanima je poručio da u subotu imaju protest u Baru, a sjutradan u Podgorici.

Bečić je kazao da je Abazović za DPS u veoma kratkom roku prešao put od "bitange", preko "šibicara" do mandatara, a za GP URA je DPS u veoma kratkom roku evaluirao od "spiska kriminalaca i lopova" do poželjnih, stabilnih i pouzdanih koalicionih partnera.

"Zapravo je u ovome sažeta sva veličina i dubina moralnog, političkog i društvenog posrnuća u kojem se Crna Gora nalazi u ovom trenutku, kada se besprizorno gazi Ustav Crne Gore, kada se gaze svi demokratski principi i kada se gazi izborna volja građana od 30.avgusta", rekao je Bečić.

Istakao je da volja nije bila da se opozicija bez izbora vrati na vlast, niti da jedna izborna lista na čijem čelu je bio Abazović, obeća građanima, izađe sa jednom platformom, dobije glasove i mandate, a onda prevarom, izdajom i prekrajanjem odnese te mandate i glasove onima koji su izgubili na izborima.

On je istakao da niko nije na konsultacijama oko mandatara, donio potpis najmanje 41 poslanika.

"Već naprotiv, nakon završetka konsultativnih sastanaka, čuli smo i stavove učesnika u konsultacijama. Od 43 poslanika koji su uzeli učešće u konsultacijama...poslanici DPS-a su se zalagali, za jedan model Vlade, osam poslanika je podržalo koncept manjinske vlade, a šest poslanika nije imalo jasno iskristalisan stav", kazao je Bečić.

Bečić je kazao da je prvi potez novog mandatara sinoć bio da pozove na novi ustavni puč, na protiv pravno i protivustavno djelovanje, tako što bi pored živog Strahinje Bulajića, neki drugi potpredsjednik ili poslanik sazvao “divlju” sjednicu Skupštine.

On je istakao da se kadrovi bliski DPS-u i GP URA nalaze na ključnim funkcijama koje se bave izbornim procesom, organima za sprovođenje izbora, finansiranjem političkih partija i vođenjem biračkog spiska, navodeći da svima nudi vanredne parlamentarne izbore.

Bečić je kazao da URA putem izdaje, prekrajanja izborne volje i uvodi Crnu Goru u zonu velike političke i pravne nestabilnosti.

“Oni su oni koji su nas uveli iz jedne veoma zavidne stabilnosti, kojoj smo svjedočili krajem decembra kada smo usvojili sve one zakone i kada smo donijeli mnogo lijepih vijesti za građane, u ovaj pravni i politički haos kome svjedočimo u protekla dva mjeseca. Mi ćemo se boriti demokratskim sredstvima”.

On je sitakao da Bulajić u dosadašnjem djelovanju nije “povrijedio niti jedan zarez Poslovnika i Ustava Crne Gore”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Bečić je kazao da je i prije dešavanja u Ukrajinu ukazivao an važnost što skorijeg prijema Crne Gore u okrilje EU.

“Mislim da je to sada negdje dodatno osnaženo, jer EU mora biti, uz svo uvažavanje, proaktivniji pristup jer je to dvosmjeran proces...Mislim da EU na primjeru Crne Gore može da pokaže i drugim zemljama Zapadnog Balkana prijemom Crne Gore, da je to put, da ih motiviše da i oni nastave tim putem”, rekao je Bečić.

Bonus video: