Radulović u Briselu: Saveznici jedinstveni u osudi agresije, NATO poziva Rusiju da zaustavi vojne akcije

Ubrzana evropska i evroatlantska perspektiva predstavlja jedini odgovor i garant i naše i evropske stabilnosti, kazao je ministar

8870 pregleda 11 komentar(a)
Radulović u Briselu, Foto: MVP
Radulović u Briselu, Foto: MVP

Crna Gora stoji uz narod Ukrajine i njeno demokratsko izabrano rukovodstvo i institucije, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu, povodom rata u Ukrajini.

Saveznici su razmotrili pitanje ruske agresije na Ukrajinu, kao i dalje korake u cilju zaštite bezbjednosti evroatlantskog prostora, pri čemu su pozvali Rusiju da odmah zaustavi napade i povuče trupe.

Radulović je, kako je saopšteno iz MVP-a, ponovio podršku očuvanju ukrajinske nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u skladu s njenim međunarodno priznatim granicama.

Radulović Brisel
foto: MVP

Pozdravio je sve mjere koje je Alijansa donijela u cilju zaštite saveznica, a kroz jačanje odvraćanja i odbrane na istočnom krilu i duž granica Alijanse. U kontekstu suočavanja s najvećom prijetnjom evropskoj bezbjednosti od Drugog svjetskog rata, Radulović je posebno istakao važnost bliske saradnje s EU i drugim međunarodnim akterima, dodaje se u saopštenju.

Radulović je, u pogledu situacije na Zapadnom Balkanu i mogućih posljedica koje rat u Ukrajini može imati za naš region, ukazao da agresija na Ukrajinu poziva na opreznost i kada je riječ o stabilnosti i bezbjednosti na ovim prostorima. Šef diplomatije je ponovio da ubrzana evropska i evroatlantska perspektiva predstavlja jedini odgovor i garant i naše i evropske stabilnosti.

U kontekstu upućivanja humanitarne i vojne pomoći, ministar je informisao saveznice da je Crna Gora odlučna da u ovim teškim trenucima iskaže solidarnost s Ukrajinom, te da će opredijeliti humanitarnu, kao i pomoć u vojnoj opremi.

Na marginama sastanka, Radulović je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem. Šef crnogorske diplomatije će se u toku dana susresti i sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Bonus video: