Abazović razgovarao sa Eskobarom: Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima, spremni da proširimo opseg sankcija

Mandatar za sastav nove 43. Vlade je naveo da će, ukoliko se formira, nova izvršna vlast donijeti nekoliko odluka kojim će pružiti još snažniju podršku saveznicima u cilju suzbijanja ruske agresije

35007 pregleda 547 reakcija 157 komentar(a)
Eskobar i Abazović (arhiva), Foto: Vlada Crne Gore
Eskobar i Abazović (arhiva), Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija protiv Rusije kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku Evropske unije, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Rekao je da će Crna Gora pratiti situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mjere u skladu sa zakonom, ukoliko budu dolazili u Crnu Goru

Iz kabineta vicepremijera saopšteno je da su Abazović i Eskobar razmijenili mišljenja o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Ruske Federacije na istoku Evrope.

Saglasili su se, kako se navodi, da je trenutno od presudne važnosti da zemlje Zapadnog Balkana pokažu veliku odlučnost u odbrani civilizacijskih vrijednosti i stanu do kraja jedinstveno uz svoje EU i NATO saveznike.

"Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mjere u skladu sa zakonom ukoliko budu dolazili u Crnu Goru. U cilju očuvanja stabilnosti i cjelokupne bezbjednosti zemlje, sprovodimo aktivnosti u cilju suzbijanja malignih uticaja u Crnoj Gori, što je prethodno rezultiralo protjerivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva vanjskih poslova. Pored humanitarne i finansijske pomoći, neće izostati ni pomoć u vojnoj opremi, čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori", istakao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je naveo da Crna Gora nastoji biti primjer stabilnosti i jasne evropske i evroatlanstske politike na Zapadnom Balkanu, promovišući ideje mira, dijaloga i suživota. U ovim trenucima, istakao Abazović, prepoznaju se zemlje koje istinski baštine vrijednosti mira, demokratije i evropskog načina života.

Mandatar za sastav nove 43. Vlade je naveo da će, ukoliko se formira, nova izvršna vlast donijeti nekoliko odluka kojim će pružiti još snažniju podršku saveznicima u cilju suzbijanja ruske agresije.

Eskobar je, kako je saopšteno, uputio zahvalnost Crnoj Gori na partnerstvu i naveo da se može računati na svu pomoć SAD-a.

Razgovoru između Eskobara i Abazovića prisustvala je i ambabasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Bonus video: