Bečić: Ako SNP nastavi putem kojim je krenuo, napraviće najveće političko samoubistvo

Novi protest Demokrata, kako je najavljeno, održaće se u četvrtak u Herceg Novom, a nakon toga u nedjelju u Podgorici

66404 pregleda 377 reakcija 112 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Demokratska Crna Gora održala je večeras u Podgorici novi protest protiv najave formiranja manjinske vlade.

Skup je održan pod sloganom "Ustani, odbrani, pobijedi".

Demokrate su prethodnih sedmica organizovale više okupljanja u crnogorskim gradovima zbog najave formiranja manjinskog kabineta.

Večerašnjem protestu su prisustvovali visoki funkcioneri Demokrata Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Vladimir Martinović, Albin Ćeman, Dženan Kolić...

Kolić je kazao da se na večerašnjem skupu "ujedinila Crna Gora".

"Ekspertska, manjinska, tehnička vlada - koja je sljedeća? A sve preko leđa građana. Zar ne bi bilo poštenije da su svoje djelovanje od starta usmjerili u suprotnom pravcu od pravca djelovanja Vlade? Ali ne, oni su izabrali da zavlače građane, ubjeđujući nas da smo skrenuli udesno i pozivamo na nemire. Kad se Bečić borio za svetinje - to je radio iskreno i ostvario. Kad se zalagao za majke, i to je ostvario. Kad se zalagao za dječje dodatke, i to je ostvario... Ako vam je dosta prevara, svi zajedno ustanimo i odbranimo izbornu volju građana", rekao je Kolić.

Lider Demokrata Bečić kazao je da ne stoje optužbe da njegova stranka priziva nasilje.

"Ne znamo da proizvodimo nasilje, mi smo pomiritelji. Mi tražimo i podstičemo samo mir. Ne nudimo im kovertu i snimak, već samo olovku. Zašto se bojite olovke ako ste na pravom putu? Ovdje se brane evropske i evroatlantske vrijednosti. Je li evropska vrijednost kad neko s dva odsto podrške dobije mandat da sastavlja vladu i vlada Crnom Gorom? Je li evropska vrijednost kad (lider GP URA) Dritan Abazović prije samo šest mjeseci saopšti da Demokratska partija socijalista (DPS) mora biti prošlost, a onda pođe da koalira s DPS-om i vraća ih u sedlo moći? Je li evropska vrijednost kad poziva na sazivanja divljih okupljanja poslanika da bi prekrajali izbornu volju? Je li evropska vrijednost da Crnom Gorom slobodno šetaju tone kokaine i paklice cigareta? Ne, nisu. Zato ćemo ih pobijediti", rekao je Bečić.

Dodao je da "Crnom Gorom neće vlada šverceri".

"Zašto ste u strahu od izbora ako ste u pravu? Stidio bih se da idem po kazamatima crnogorskim, da se dogovaram s grobarima crnogorske mladosti. Da se dogovaram kako da vas prevarim", naveo je Bečić.

On je dodao da Ustavni sud funkcioniše i da je moguće održati vanredne izbore.

Aleksa Bečić
foto: Boris Pejović

"Imamo sad lokalne izbore. Nema nijedne formalno-pravne prepreke da krajem maja idemo na parlamentarne izbore zajedno s lokalnim. Kažu da će se manjinska vlada baviti deblokadom pravosuđa. To nije u nadležnosti vlade, već Skupštine. To je prevara. Isto kao što vam podmeću broj 49. Zašto Socijalistička narodna partija (SNP) prije deset godina, kad je glasao za vrhovnog državnog tužioca (VDT) i sudije Ustavnog suda, nije ušao u vladu ako je to pravilo? Zašto Demokratski front (DF) nije ušao kad je glasao za izmjene izbornog zakonodavstva? Oni potcjenjuju ovaj narod. A ovaj narod ne prašta izdaju", naveo je Bečić.

Podsjetio je i da je poslanik SNP-a Dragan Ivanović sinoć kazao da je SNP za manjinsku vladu, i da se čudi što ga napadaju Demokrate.

"Šta si očekivao, kolega Ivanoviću - da dođem sa čestitkom? Jesmo li i ja i ti u izbornoj kampanji obećali ljudima da ćemo da idemo s DPS-om ili da pobijedimo DPS? Jesi li ovih dana sreo ijednog birača SNP-a koji ti je rekao da treba da prekrojite izbornu volju s DPS-om? Naravno da nema. Ako nastave putem kojim su krenuli, napraviće najveće političko samoubistvo. Kad je Pozitivna 2016. spasila DPS, iz SNP-a su rekli da je to više od političke korupcije i izdaje. Mandatar Abazović je tada rekao da to nije politička korupcija, već političko razbojništvo. Rekao je da nema većeg kukavičluka nego tako spašavati DPS. Zato danas pozivam Ivanovića, Vladimira Jokovića (lider SNP-a) i Abazovića - ako krenu tim putem, da se izvine Darku Pajoviću, Dragu Đuroviću i Stevanu Džakoviću jer je ovo što hoće da urade mnogo nečasnije od ovoga što su ova trojica uradila", naveo je Bečić.

Nakon Bečićevog obraćanja, građani su krenuli u šetnju ulicama Podgorice.

Novi protest biće, kako su najavili, održan u četvrtak u Herceg Novom, a nakon toga u nedjelju u Podgorici.

Nakon šetnje dijelom grada preko Morače, pristalice Demokrata ponovo su došle prekoputa Hrama, gdje je okončan večerašnji skup.

Bonus video: