Popa: Žene u Ukrajini pokazuju nevjerovatnu hrabrost, muškarci vode ratove ali one snose većinu posljedica

„Žene Ukrajine nijesu same. EU pojačava svoju podršku Ukrajini i sankcijama Rusiji, ruskoj ekonomiji, njenom finansijskom sistemu, vazdušnom prostoru i industriji aviona, visokotehnološkoj industriji i medijskoj propagandnoj mašineriji"

3180 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Mediabiro
Foto: Mediabiro

Žene u Ukrajini, pogođene strašnom agresijom i brutalnim ratom, pokazuju nevjerovatnu hrabrost, ocijenila je ambasadorka Evropske unije (EU) Oana Kristina Popa.

Ona je, na konferenciji povodom kampanje „Primjeri ženstva i junaštva“, ocijenila da muškarci vode ratove, ali i da žene snose većinu posljedica.

„Danas posebno želim da odam počast ženama Ukrajine pogođenim strašnom agresijom i brutalnim ratom, ženama koje pokazuju nevjerovatnu hrabrost“, rekla je Popa.

Ona je, govoreći o ženama u Ukrajini, kazala da su hrabre, ponosne i slobodoljubive.

„Žene Ukrajine nijesu same. EU pojačava svoju podršku Ukrajini i sankcijama Rusiji, ruskoj ekonomiji, njenom finansijskom sistemu, vazdušnom prostoru i industriji aviona, visokotehnološkoj industriji i medijskoj propagandnoj mašineriji", navela je Popa.

Ona je poručila da će EU podržati ukrajinsku vojsku.

„Naše države članice raširenih ruku primaju ukrajinske izbjeglice. Zajedno pružamo humanitarnu pomoć svima kojima je potrebna“, navela je Popa.

Ona je rekla da će, kada se sve završi, mlade djevojke širom svijeta biti inspirisane pričama o hrabrosti ukrajinskih žena.

Popa je kazala da kampanjom Ženstvo i junaštvo inspirišu i crnogorske djevojke.

„Želimo da upoznaju žene koje su promijenilu Crnu Goru, Evropu i svijet živeći ispred svog vremena i ne prihvatajući „ne“ kao odgovor“, rekla je Popa.

Ona je poručila mladim djevojkama da budu hrabre, jake i odvažne i učine sve što mogu da ispune svoje snove.

„I zapitajte se danas, dok rat ponovo bjesni na evropskom tlu, kako bi izgledao svijet da njime upravljaju žene“, dodala je Popa.

Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalia Fialka kazala je da su u današnjem svijetu žene aktivno uključene u politički, ekonomski, društveni i kulturni život, ali da trenutne okolnosti i mnogi sukobi u svijetu tjeraju žene da preuzimaju različite uloge.

„U Ukrajini je prije rata sa Rusijom preko 40 odsto žena bilo na rukovodećim mjestima na svim nivoima naše zemlje. Danas vidimo žene koje su aktivno uključene u globalna pitanja, u digitalne inovacje, klimatske promjene, efikasno upravljanje državom“, rekla je Fialka.

Ona je kazala da da žene u Ukrajini imaju veliku ulogu u društvu i da ne brinu samo o porodicama.

„Uvijek smo imali samo riječ u donošenju odluka u životu, društvu i državi. Danas Ukrajinke hrabro igraju još jednu ulogu, ulogu branilaca Ukrajine od ruske invazije. Ukrajinke rame uz rame sa muškarcima brane našu zemlju od ruskih okupatora“, navela je Fialka.

Sa druge strane, kako je kazala, mnoge Ukrajinke su prinuđene da napuste svoje domove od neselektivnog granatiranja ruskih bombi.

Prema njenim riječima žena je moćno ljudsko biće i može uraditi apsolutno sve.

Fialka je rekla da je prije rata učestvovala u različitim kursevima, motivaciji i podršci za mlade žene.

"Nažalost sada je vrijeme za predavanje o hrabrim ženama u ratu", dodala je ona.

Fialka je kazala da je sigurna da će uskoro doći i taj dan kada će žene u Ukrajini moći da se vrate diskusijama i podršci ženama u nauci, tehnologiji i politici.

„Vjerujem da je žena budućnost. Žena koja će biti uspješna u svim sferama, u svakom uglu u svijetu, u svojoj zemlji, vjerujem da će i Ukrajinke imati takvu priliku jer to zaslužuju. Svi to zaslužuju“, poručila je Fialka.

Bonus video: