Mediji dali značajan doprinos dokaznom materijalu u suđenjima za ratne zločine

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević kazao je da je bilo vrlo zanimljivo čitati svjedočenja i odgovore novinara na ista pitanja, koji pokazuju toliko različitih pristupa pojmu novinarstva

1945 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Željka Vučinić
Foto: Željka Vučinić

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) svjedočio je 31 novinar i mediji su dali značajan doprinos dokaznom materijalu u suđenjima za ratne zločine koji su se desili devedesetih godina prošlog vijeka.

To je ocijenjeno tokom stručne diskusije "Novinarstvo kao prvi nacrt historije" - o ulozi i zastupljenosti medija kao dokaza, te novinara kao svjedoka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivsu Jugoslaviju (MKSJ) .

Povod za diskusiju su i rezultati intervjua sa 14 novinara i novinarki koji su svjedočili pred sudom u Hagu, a koji su svoj pogled na rad MKSJ-a i iskustvo svjedočenja, podijelili tokom 2021. godine sa timom projekta "Novinarstvo kao prvi nacrt historije“. Među ostalim, detalje svjedočenja podijelili su Martin Bell, Ed Vulliamy, Sejo Omeragić, Florance Hartman, Branimir Grulović, Veton Surroi, i drugi.

Novinar i direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić je, prepričavajuci intervju sa novinarem Edom Vuljamijem koji je svjedočio u 11 slučajeva, rekao da je to za Vuljamija bilo "nevjerovatno i stresno" iskustvo.

"Svjedočenja koja smo zabilježili jesu složena priča unutar ove profesije. To nije jedostavan izbor", rekao je Kontić, navodeći da smatra da je Vuljamijev izbor da svjedoči "bio pravi".

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević kazao je da je bilo vrlo zanimljivo čitati svjedočenja i odgovore novinara na ista pitanja, koji pokazuju toliko različitih pristupa pojmu novinarstva.

Istakao je da je za njega bilo šokantno kad je čuo od britanskog novinara Martina Bela da su imali novinare na raznim lokacijama, da je svaki slao zaseban izvještaj o istom događaju u London, gdje je rađen jedan izbalansirani izvještaj.

"Pitao sam se :'Jeste li imali balans o Srebrenici? Imate li danas balans kad je riječ o Moskvi i Ukrajini?... "

Direktor digitalnog arhiva Mediacentra Sarajevo Dragan Golubovic je kazao da je 31 novinar svjedočio pred Haškim tribunalom, a da su sa 14 njih, iz različitih zemalja, uradili intervjue.

Sakupili su, kako je kazao, preko 130 sati materijala iz Haškog tribunala.

Istakao je da su svi pozvani engleski novinari svjedočili, a nijedan iz SAD koji su to odbili, pozivajući se na principe neutralnosti.

Događaj organizuje Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo.

Bonus video: