DF pruža ruku, Demokrate neće Carevića

Krajnja poruka Demokratama iz DF-a je da se zakaže sjednica po hitnom postupku, da prekinu bojkot i da se usvoji budžet ili da preuzmu punu odgovornost za vanredno stanje u opštini i pružanje ruke DPS-u

19919 pregleda 24 reakcija 18 komentar(a)
Nikola Jovanović, Foto: Vuk Lajović
Nikola Jovanović, Foto: Vuk Lajović

Ostalo je deset dana do uvođenja prinudne uprave, a u Budvi, po svemu sudeći, neće doći do dogovora između dva zaraćena politička bloka - Demokrata na jednoj i Demokratskog fronta na drugoj strani. I dok su u Demokratskom frontu spremni da pruže ruku, te pozivaju na dogovor, dotle Demokrate kao uslov dogovora i dalje traže odlazak predsjednika Opštine Marka Carevića.

Pregovori oko postizanja rješenja političke krize su propali prošle sedmice, nakon što je prvi i jedini uslov Demokrata da se postigne dogovor da Carević ode sa funkcije, iz DF ocijenjen kao ucjena. Politički rat dva bloka traje praktično od januara 2019. od kada je Carević sjeo u fotelju prvog čovjeka grada.

Vlada je na minuloj sjednici usvojila Predlog odluke Ministarstva javne uprave digitalnog društva i medija, kojom se Skupština opštine Budva upozorava da u roku od 10 dana održi sjednicu lokalnog parlamenta radi ostvarivanja svojih funkcija. Rok se računa od dana objavljivanja te odluke u Službenom listu Crne Gore.

Šef kabineta predsjednika Opštine, funkcioner DF-a Nikola Jovanović, u razgovoru za “Vijesti”, navodi da taj savez pruža ruku i daje šansu dogovoru.

Krajnja poruka Demokratama, kako je poručio Jovanović, je da se zakaže sjednica po hitnom postupku, da prekinu bojkot i da se usvoji budžet ili preuzimaju punu odgovornost za vanredno stanje u opštini Budva i pružanje ruke DPS-u.

”U Budvi je na sceni parlamentarna kriza jer je od strane Demokrata izvršena namjerna blokada rada skupštine čiji odbornici ne dolaze na sjednice. Uvođenje prinudne uprave je sada već izvjesna stvar, jer se duže od šest mjeseci ne održava sjednica i stekli su se svi zakonski uslovi za raspuštanje. Simptomatično je da Demokratska Crna Gora zajedno sa DPS-om bojkotuje sjednice, ali i da su održali zajedničku “svečanu sjednicu” pred kraj godine bez prisustva DF-a. Očito da postoji sihronizovano djelovanje ova dva subjekta protiv DF-a i izborne volje građana sa kojom nikako da se pomire. Odbornički klub DF-a je na vrijeme upozoravao na ovu mogućnost i ukazivao na konstantnu opstrukciju Demokrata čiji je cilj bio da se političkim ultimatumom promijeni izborna volja građana. Ovo je treća godina zaredom da se zbog njihovih političkih ucjena budžet ne usvaja na vrijeme, da su onemogućene investicije u gradu, redovno servisiranje budžetskih korisnika, da su ugroženi vitalni interesi grada”, naglašava Jovanović.

Prema njegovim riječima, isključivu odgovornost za uvođenje prinudne uprave imaju Demokrate koje su, i nakon što je utvrđeno od Ministarstva javne uprave da je sada već bivši predsjednik skupštine iz njihovih redova prekršio zakon kada je blokirao rad parlamenta, nastavili da bojkotuju zasijedanja i time faktički krše zakon zarad partijskih i ličnih interesa.

”Demokratski front je uvijek bio jasan i nedvosmislen. Činili smo i činimo sve da Skupština profunkcioniše. U tom cilju smo se i odazvali posljednjim pregovorima na poziv odbornika Demokrata iako smo znali da nisu iskreni i da su sračunati zarad jeftinih političkih poena. Podsjetiću da u istoj situaciju, na poziv naših odbornika da sjednemo sa sto i razgovaramo o modelu prevazilaženja krize prije par mjeseci i na zakazani sastanak tim povodom, kolege iz Demokrata se nisu udostojile ni da odgovore a kamoli da se pojave. Uprkos svemu, DF još jednom pruža ruku i daje mogućnost dogovoru. Pozivamo Demokrate da prekinu bojkot skupštine sa DPS -om i drugima i da odmah održimo sjednicu po hitnom postupku, odblokiramo rad parlamenta, usvojimo budžet grada kako lokalna uprava, javna preduzeća, budžetski korisnici, zaposleni u javnoj upravi, primaoci socijalnih pomoći, stipendisti, sportski subjekti i svi drugi ne bi bili taoci političkih prepucavanja i neodgovornog odnosa prema odborničkim dužnostima za koje su ih građani birali”, istako je Jovanović.

Ukoliko se to ne desi, kako je ocijenio Jovanović, onda je jasno da je Demokratama bliži DPS od DF.

”I da su prihvatili njihovu platformu političkog djelovanja. DF neće nikada pristati na ucjene i pokušaje da se izborna volja građana prekroji jer je neko nezadovoljan svojim izbornim rezultatom. Toga smo se nagledali u prošlosti. Sigurno je da sve kritike koje su dolazile od strane Demokrata prema DF i predsjedniku opštine Marku Careviću su samo paušalne tvrdnje i izgovori da se vrši stalna opstrukcija i politička destabilizacija jer nikako ne mogu da prihvate činjenicu da je našu listu podržalo 42 odsto građana, a njihovu duplo manje. DF je potpuno spreman za izbore koji su izvjesni u narednim mjesecima jer će potvrditi ispravnost našeg političkog kursa a to je rad u opštem interesu građana. Dok su se drugi rukovodili ličnim sujetama i politikanstvom, mi smo vrijedno radili u interesu grada. Zbog toga imamo najstabilniju finansijsku situaciju, suficit treću godinu zaredom u budžetu. Zbog toga smo do sada vratili 40 miliona duga i opština ne duguje ni jedan jedini cent. Zbog toga svakodnevno brinemo o arbitražnim sporovima kako opština ne bi izgubila sporove vrijedne preko 100 miliona eura iz koruptivnog posla sa WTE dok drugi prave svakodnevne opstrukcije i sitne političke zađevice. Vjerujem da građani nepogrešivo dobro vrednuju djela a ne prazne priče i doskočice i da će zato nakon sljedećih izbora van vlasti ostaviti one koji ih vuku u prošlost i ka DPS a da će povjerenje nastaviti da ukazuju onima koji rade u njihovom interesu. Ponavljam, DF je spreman na dogovor uvijek dok sa druge strane za svaku situaciju uvijek ima adekvatan odgovor. Tako će biti i ovoga puta”, zaključio je Jovanović.

Pejović: Izbori jedini način da se situacija riješi

Lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović kazao je da su izbori jedini način da se ova situacija razriješi.

Pejović
Pejovićfoto: Demokratska Crna Gora

”Demokrate su u prethodnih godinu i po onemogućene da realizuju dobar dio svog izbornog programa. Jedan broj funkcionera je istjeran na ulicu, nije bilo kolegijuma, podnesene su čak i krivične prijave protiv naših najistaknutijih predstavnika u vlasti, dok po zaključcima Skupštine opštine nije urađeno ništa po pitanju “heroja proljeća”. I pored svega toga bili smo spremni da sa drugim činiocima nastavimo da vršimo vlast, te smo i inicirali razgovore kako bismo jasno saopštili šta su prepreke za postizanje sporazuma i da vidimo ima li prostora za postizanje dogovora. Dobili smo jasan odgovor da nema, i izbori su definitivno jedini način da se ova situacija razriješi”, kazao je “Vijestima” Pejović.

Bonus video: