Bošnjak: Bulajić treba da zakaže sjednicu kad dobije program i sastav vlade

"Moramo poštovati Ustav i zakon, nije intencija blokada. U protivnom to bi bila zloupotreba od pojedinca", poručila je poslanica PzP-a. Kazala je da je toj stranci u manjinskoj vladi nuđeno mjesto ministra prosvjete i još neke funkcije, ali da nisu htjeli da budu u vladi koju će da podrži "nereformisani DPS"

29530 pregleda 883 reakcija 88 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak je kazala da poštuje odluku Socijalističke narodne partije (SNP) koju su donijeli dvotrećinskom većinom i da vjeruje da nije u pitanju korupcija, već vjerovanje rukovodstava te partije da će na taj način pomoći da se izađe iz krize.

Kazala je i da pravno ne postoji mogućnost da potpredsjednici Skupštine zakazuju sjednice, ali i da bi v.predsjedavajući Strahinja Bulajić trebalo da zakaže sjednicu kada dobije od mandatara program i sastav Vlade, prenosi Portal RTCG.

Bošnjak je za Radio Crne Gore rekla da ne podržava osnivanje manjinske vlade, ali je to posljedica mnogih grešaka u parlamentarnoj većini u posljednjih godinu i po, te smatra da blokade i protesti nisu rješenje, jer je narod toga prezasićen.

"Priču da je neko uzeo pare, ja u to ne vjerujem. Mislim da je rukovodstvo SNP-a vjeruje da na ovaj način mogu nešto da učine. Njihovi zahtjevi za popis i Temeljni ugovor su jasni, popis je za većinu nacionalnih partija važno pitanje. Ne mislim da će se tu mnogo promijeniti odnos snaga. Popis treba da bude važan kao analiza za strategiju razvoja. Što se tiče Temeljnog ugovora takođe je poreban da bi se razgraničila država i crkva i crkva vratila tamo gdje joj je mjesto, jer je ima previše u sekularnom dijelu države. Dobili smo odjednom iznenadan broj vjernika, a u stvari sve smo obesmislili. Potrebno je spuštanje tenzija i da Crna Gora funkcioniše kao sekularna država", smatra Bošnjak.

Ona objašnjava da pravno-formalno ne postoji mogućnost da potpredsjednici Skupštine zakazuju sjednice.

"Na sjednici na kojoj je smijenjen Aleksa Bečić, konstatovano je po poslovniku da na njegovo mjesto dolazi potpredsjednik iz kluba sa najvećim brojem poslanika i on to mjesto zauzima do izbora novog. U pravnim aktima, dakle te mogućnosti nema, ali očekujem od v.d. predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića da kada dobije od mandatara sastav i program vlade sjednicu, ipak, zakaže, jer istrajavanje na ovome nije dobro. Moramo poštovati Ustav i zakon, nije intencija blokada. U protivnom to bi bila zloupotreba od pojedinca", ocjenjuje Bošnjak.

Kaže da se u ovakve pravne dileme ulaz jer nisu donijeti zakon o Skupštini i Vladi.

Kako je dodala, jednom dijelu parlamentarne većine ekonomska reforma, zakoni o porijeku imovine, lustraciji... nisu bili prioritet, kao što su Pokretu za promjene, kako je rekla, bili od početka.

"Nijesmo uspjeli da se dogovorimo i to je porazno, tako da sada imamo samo još podjela i jačanje nacionalizma, javio se i crnogorski nacionalizam. A treba da se okrenemo životnim pitanjima, da pravimo novu ekonomsku politiku i da krenemo ka EU integracijama i izvučemo zemlju iz krize", kaže ona.

Narod zasićen protesta i blokada

Što se tiče blokada koje je najavio Demokratski front, Bošnjak ističe da je narod zasićen i protesta i blokada.

"Drugo je bilo kada se borite protiv diktatora, ali sada mislim da tako radikalni potezi nijesu potrebni, jer se to može odraditi i drugačije. Lideri DF su okruženi ljudima koji slično razmišljaju, a treba da uđu u narod da vide koliko je ogorčen i to s pravom, jer se nijesmo mogli dogovoriti. Nakon muke od 30 godina, imali smo priliku koja je propuštena, zbog partijskih, ličnih interesa. Imamo haotično stanje i sve ove blokade ne daju rezultat i samo će pojačati tenzije, a uz globalno zategnuto stanje i ratno okruženje, to ne idu u prilog, već može dovesti i do eskalacije sukoba i prerasti u nešto što niko ne želi", poručuje Bošnjak.

PzP-u nuđena mjesta u novoj vladi, odbili, jer ne žele sa DPS-om

Kazala je da je PZP-u u manjinskoj vladi nuđeno mjesto ministra prosvjete i još neke funkcije, ali da nisu htjeli da budu u vladi koju će da podrži nereformisani DPS, sa Branimirom Gvozdenovićem, Duškom Markovićem i drugima koji su bili, kako je istakla, stub tridesetogodišnje diktature.

Ističe da je dogovor u okviru parlamentarne većine trebao da se postigne i da se pozovu i manjinske partije, a da kadrovska rješenja bude u trećem planu. Nažalost, kako dodaje, to se nije desilo.

Ponovila je stav da je ekspertska vlada imala strukturnu grešku, jer nije predstavljala volju naroda. A priča o podjeli mjesta po dubini koja su pripala partijama većine u toj vladi je prenaglašena, te da su se u PZP trudili da na tim mjestima, koja su i ranije bile dio podjele među partijama postave stručne i ljude sa iskustvom.

Bonus video: