Demos: URA i SNP da usmjere način formiranja vlade prema snagama doskorašnje skupštinske većine

"Nova, neprirodna koalicija podrazumijeva formiranje nove većine u parlamentu i novi odnos snaga u sistemu vladanja u zemljom", ističu iz Demosa

12773 pregleda 85 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Demos
Foto: Demos

Predsjedništvo Demosa je, analizirajući aktuelne političke procese u zemlji, na današnjoj sjednici ocijenilo da su višestruki rizici načina formiranja nove, manjinske vlade.

Pozvali su, između ostlog, Građanski pokret URA i Socijalističku narodnu partiju (SNP) da u daljem političkom procesu usmjere način formiranja vlade prema snagama doskorašnje parlamentarne većine, "ovoga puta u kolegijalnom i pravom metodu rada".

"Podsjećajući da se započeti politički proces odvija van elementarnih koordinati izbornog rezultata 30. avgusta Predsjedništvo upozorava i na pojave otvorenog obmanjivanja javnosti kojim se prikriva povratak na vlast subjekata endemske korupcije i kriminala prethodnog režima, inače u inostranstvu obilježenih i kao kreatora takozvanog hibridnog društva", saopštili su iz Demosa.

Veliko je, kako su kazali, obmanjivanje građana da se Demokratska partija socijalista (DPS) ne vraća na vlast time što formalno možda neće biti u vladi. "Sasvim je jasno da vlada može zakonskim inicijativama voditi unutrašnju i spoljnu politiku jedino i zavisno od većinske volje u parlamentu, očigledno DPS-a", dodaju.

Predsjedništvo Demosa je, ne ulazeći, kako su kazali, u prava drugih stranaka da donose odluke za koje pruzimaju odgovornost, da započeti proces vodi "političkoj koaliciji dvije stranke" - do juče iz parlametarne većine konstituisane nakon izbora iz avgusta 2020, sa upravo snagama poraženim na tim izborima.

Ta nova, kako dodaju, neprirodna koalicija podrazumijeva formiranje nove većine u parlamentu i novi odnos snaga u sistemu vladanja u zemljom.

"Ukazujući na posledice sada novog eksperimenta, i neophodnosti prestanka pretvaranja državne politike u novi rijaliti šou, ovoga puta sa poznatim nosiocima korupcije i prateće sive zone podzemlja, Predsjedništvo DEMOS-a apeluje na URU i SNP da u daljem političkom procesu usmjere način formiranja vlade prema snagama doskorašnje parlamentarne većine, ovoga puta u kolegijalnom i pravom metodu rada, zašto su se, uostalom, mnogo puta verbalno zalagali", dodaju iz Demosa.

Predsjedništvo te stranke smatra, imajući u vidu "teško stanje u zemlji", prije svega u političkoj, ekonomskoj i pravosudnoj sferi, kao i nastalu situaciju na međunarodnom planu, da treba izučiti i mogućnost formiranja tehničke vlade ograničenog mandata u širem političkom spektru. Time bi se, navode iz Demosa, onemogućila "planirana politička majorizacija poraženih DPS i njihovih saradnika."

"Predsjedništvo ukazuje i na potrebu povećane odgovornosti svih političkih subjekata kao i izvlačenja pouka iz teškog iskustva sa prethodnim vladinim eksperimentom jer se bez toga rizikuje još jedna izgubljena godina kao novi poklon nesankcionisanim nosiocima korupcije i definitivan poraz velike pobjede 30. avgusta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: