DPS Berane traži raspuštanje OIK: "Ista osoba na dvije izborne liste"

"Na izbornoj listi 'Berane ima alternativu' Goran Lončar je kandidat za odbornika pod rednim brojem 17, dok je ista osoba kandidat za odbornika na izbornoj listi 'Marko Milačić - Prava Crna Gora - držimo riječ - dr Milovan Živković' pod rednim brojem 24"

7666 pregleda 7 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Beranski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) zatražio je da Državna izborna komisija (DIK) preuzme nadležnosti Opštinske izborne komisije (OIK) Berane u daljem sprovođenju izbornog procesa i da, kako su naveli, otkloni grube propuste.

Iz te partije saopštili su da je, nakon objavljivanja zbirne izborne liste za izbor odbornika u beranskom parlamentu, evidentno da je OIK Berane napravila najgrublji prekršaj i dovela u pitanje legitimitet izbornog procesa, zloupotrebljavajući Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Iz beranskog odbora DPS-a rekli su da se ista osoba nalazi na dvije izborne liste, koje je, kako su kazali, nezakonito utvrdila i proglasila OIK Berane

"Na izbornoj listi 'Berane ima alternativu' Goran Lončar je kandidat za odbornika pod rednim brojem 17, dok je ista osoba kandidat za odbornika na izbornoj listi 'Marko Milačić - Prava Crna Gora - držimo riječ - dr Milovan Živković' pod rednim brojem 24", kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da to predstavlja kršenje Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji propisuje da jedna osoba može biti kandidat za odbornika samo na jednoj izbornoj listi.

"S obzirom na taj, u dosadašnjim izbornim procesima, nezabilježen incident OIK-a i nepoštovanje člana Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji se odnosi na kriterijume o 30 odsto zastupljenosti kandidatkinja na izbornim listama, beranski odbor DPS-a podnio je prijavu DIK-u”, kaže se u saopštenju.

Iz beranskog odbora DPS-a kazali su da zahtijevaju da DIK otkloni evidentne grube propuste, postupi po zakonu i izborni proces u Beranama učini legitimnim.

"U suprotnom, rad OIK Berana, čiji je predsjednik ionako nelegitimno izabran, biće obesmišljen u daljem procesu, jer su na samom startu pokazali neprofesionalizam i bezakonje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: