Danilović: Đukanović dao mandat Abazoviću priželjkujući haos za koji neće biti kriv

"Nijedan od aktera sage o novoj; manjinskoj, tehničkoj, 'inkluzivnoj vladi' nema kapacitet da, pojedinačno ili zbirno, vodi državu u najizazovnijem vremenu u posljednjih par decenija", kazao je lider Ujedinjene

20656 pregleda 47 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ujedinjena Crna Gora će na svojoj Skupštini zakazanoj za 13. mart dodatno potvrditi svoj stav da je su vanredni izbori jedino rješenje za aktuelnu političku krizu, saopštio je lider te partije Goran Danilović.

Ocijenio je da su, u aktuelnim prilikama, samo izbori inkluzivan proces, a sve ostalo "nelegitma stvar" i ugrožavanje stabilnosti.

"Vlada mora biti inkluzivna i reformska? Ovo je jedna od rečenica koje se papagajski ponavlja ovih dana u Crnoj Gori. Naravno, ne znači ništa, kao i svaka tipska, besmislena konstrukcija, namijenjena osjetljivim, spoljnim ušima - birokratska floskula koja služi za udvaranje i podilaženje gazdama naše sudbine. Potencijalna, nova vlada je sve samo nije inkluzivna, naprotiv. Ona nije uključujuća nego isključujuća, a o potencijalu da bude reformska suvišno je raspravljati", saopštio je Danilović.

Smatra da nijedan od aktera "sage o novoj; manjinskoj, tehničkoj, 'inkluzivnoj vladi'", nema kapacitet da, pojedinačno ili zbirno, vodi državu u najizazovnijem vremenu u posljednjih par decenija.

"Međunarodne prilike su zastrašujuće komplikovane, a posljedice po našu državu, i kratkoročno, mogu biti ekonomski razarajuće. To nije vrijeme za eksperimentisanje, niti je normalno i moralno u takvoj situaciji državu povjeriti manjinskoj Vladi u kojoj bi direktno učestvovalo najviše četrnaest poslaničkih mandata", dodaje lider Ujedinjene.

Danilović smatra i da manjinska vlada nije nikakav projekat spasa, već avantura i da neće donijeti ništa izuzev destabilizacije. "Imajući i to u vidu Đukanović je mandat za sastav Vlade dao Abazoviću priželjkujući haos za koji neće biti kriv", kazao je on.

Ističe da su izbori, sa skraćenom kampanjom u kojoj bi se svi obavezali na smirivanje tenzija, jedino rješenje za Crnu Goru. Podsjeća da će krajem maja biti održani lokalni izbori u tri četvrtine Crne Gore, "pa je logično" da se tada održe i vanredni parlamentarni izbori.

"Manjinska vlada nema, dakle, namjeru, kapacitet, znanje i snagu da isčupa Crnu Goru iz potencijalnog ekonomskog ponora koji će proizvesti novi 'hladni rat' nego je pojas za spasavanje pojedinih stranaka i lidera koji su odlučili da preko državnih resursa spase propale politike. Nova jagma za fotelje potpuno bi razorila i ono dobro što je na ekonomskom planu uradila sadašnja vlada", kazao je Danilović.

Ocijenio da rizik od nestabilnosti nikada nije bio veći. "Već sada imamo suspenziju Ustava i osnovnih demokratskih principa, a kako se bude primicao dan 'formiranja manjinske izvršne vlasti' biće još gore.

"Ujedinjena Crna Gora apeluje i na ambasadore 'evroatlanskih' zemalja da ne podgrijavaju ambicije pojedinaca na štetu zemlje domaćina. Ne treba nam eksperiment nakon tri decenije diktatorskog eksperimentisanja. Ne treba nam slaba, pa samim tim i poslušna vlada, koja će voditi više brigu o tuđim nego o našim interesima", dodao je Danilović.

Kazao je da je Crnoj Gori potrebna vlada iza koje će stajati i u kojoj će učestvovati "nesumnjiva izborna većina sa razumijevanjem, većim nego ikada, i za one koji ostanu u manjini."

"Ambasadori znaju da su vlade koje dominanto formiraju njihovi interesi i želje problem koji nikada nije prerastao u rješenje. Izigrati većinsku volju naroda u teškim prilikama kakva je ova isto je što i zapaliti šibicu u skladištu goriva. Makar 'evroatlanski' predstavnici država znaju koliko puta je ta praksa umjesto inkluzije donijela strašne konfuzije i kontuzije", zaključio je lider Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: