Blokada institucija može da dovede do dodatnih tenzija

"Ko je i u kojoj mjeri doprinio prekomponovanju političke scene i ko je u kojoj mjeri odgovoran, treba da kao ozbiljni političari izanaliziramo i suočimo se i sa sopstvenim greškama. Narod je očekivao više od nas, a mi smo zakazali", rekla je potpredsjednica Skupštine na sastanku sa francuskim ambasadorom

5398 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Francuska je spremna da podrži sve reformske iskorake i ohrabri Crnu Goru na evropskom putu, poručio je danas francuski ambasador Kristijan Timonije na sastanku sa potpredsjednicom Skupštine Brankom Bošnjak.

Oni su, kako je saopšteno iz Skupštine, razgovarali o trenutnoj političkoj krizi u Crnoj Gori, u svijetlu najave formiranja manjinske Vlade i u svijetlu globalnih, ratnih dešavanja na tlu Evrope, u Ukrajini.

"Sagovornici su se saglasili da blokada institucija nije rješenje, jer to može da dovede do nečega što znači dodatne tenzije na već uzavreloj političkoj situaciji. Jake reforme, revizija prošlosti, nezavisne institucije i vladavina prava, kao i jasan evropski put je ono što građani očekuju od političkih elita, a što je nažalost izostalo. Crnoj Gori je nasušno potrebna nova ekonomska politika u saglasju sa politikama Evropske unije i aktuelnim globalnim izazovima", navedeno je u saopštenju.

Timonije je naglasio da je na političkim elitama u Crnoj Gori teret da sami nađu rješenje iz ove krize, da li su to novi izbori ili izglasavanje nove Vlade, na njima je da odluče.

Sagovornici su se složili da blokada i zloupotreba institucija od strane pojedinaca, nije rješenje, jer to vodi anarhiji.

Kristijan Timonije i Branka Bošnjak
foto: Skupština Crne Gore

Zato je, istakli su, vrlo važno poštovati Ustav Crne Gore i njegove intencije i omogućiti redovan rad Skupštine Crne Gore, ma koliko se to sviđalo ili ne, pojedincima i pojedinim političkim elitama.

"Samo kroz predstavnički dom građana se može doći do rješenja političke krize i optimalnog odgovora na socio-ekonomske i bezbjedonosne izazove sa kojima se Crna Gora suočava. Ispunjavanje evropske agende i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji je od krucijalne važnosti za budućnost Crne Gore", saglasili su se sagovornici.

Bošnjak je iskazala zabrinutost zbog vrlo kompleksne situacije i izazova koji stoje "pred raspolućenom Crnom Gorom, sad kada joj je više nego ikada potrebno jedinstvo".

"Sve što vodi zaoštravanju situacije u ovoj delikatnoj situaciji, nije dobro, jer kao odgovornim političarima treba da nam je na prvom mjestu mir, koji nema cijenu", istakla je Bošnjak.

Zato je vrlo važno, smatra ona, da prevlada razum, da se pošalju pomirujuće poruke i da se ponese državnički, shvatajući realnost da, "nažalost, više ne postoji vladajuća većina koja je konstituisana nakon 30. avgusta 2020. godine".

"Ko je i u kojoj mjeri doprinio prekomponovanju političke scene i ko je u kojoj mjeri odgovoran, treba da kao ozbiljni političari izanaliziramo i suočimo se i sa sopstvenim greškama. Narod je očekivao više od nas, a mi smo zakazali", rekla je Bošnjak.

Bonus video: