Profesionalna javna uprava okosnica efikasne evropske integracije

Glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić je kazala da vjeruje da Crna Gora sada ima snažnu pregovaračku strukturu i dovoljno profesionalnu i nezavisnu javnu upravu koja će sprovoditi reforme i pripremiti državu za članstvo u EU

6472 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) fokus treba dodatno da stavi na ljudski kapital i vještine, jer je profesionalna javna uprava okosnica efikasne evropske integracije, ocijenila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Ona je na sastanku sa Arijem Sihvolom, rukovodiocem EU Tvining projekta „Pružanje podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima u javnom sektoru", rekla da Crna Gora ima kvalitetan strateški i zakonodavni okvir u reformi javne uprave.

“I sada je potreban iskorak u jačanju administrativnih kapaciteta, kako bismo adekvatno adresirali završna mjerila u mnogim poglavljima pravne tekovine EU”, dodala je Kordić.

Ona je kazala da vjeruje da Crna Gora sada ima snažnu pregovaračku strukturu i dovoljno profesionalnu i nezavisnu javnu upravu koja će sprovoditi reforme i pripremiti državu za članstvo u EU.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, istakla da su proces pristupanja EU i reforma javne uprave kompatibilni i da je stoga važno osnažiti i motivisati ljude, i osigurati da javna uprava bude istinski servis koji odgovara potrebama građana.

Sihvol je rekao da je cilj projekta da doprinese dobrom upravljanju u javnoj upravi.

“Unapređenju rada Vlade i podsticanju visokog rukovodnog kadra da pokrene i sprovede reforme javnog sektora u skladu sa smjernicama Strategije reforme javne uprave i zajedničkim ciljem članstva Crne Gore u EU”, dodao je on.

Sagovornici su se saglasili da će realizacija projekta doprinijeti horizontalnom umrežavanju rukovodnog kadra i njihovom ujedinjavanju na zajedničkom zadatku evropske integracije Crne Gore, te povećanju produktivnosti i kvalitetu pružanja javnih usluga.

Projekat finansira EU, uz podršku ambasada Finske i Hrvatske.

Bonus video: