Joković: Ključni principi SNP u novoj vladi Temeljni ugovor, popis i čišćenje biračkog spiska, DPS se ne vraća na vlast

"Nećemo biti dio vlade koja tačno ne precizira rokove za sprovođenje tih i drugih gorućih problema u Crnoj Gori. Zar mislite da im Vladimir Joković i SNP koji su se više od dvije decenije borili protiv DPS, sad kad su poraženi, kažu vratite se. Ništa nam ne mogu, mi u svakom trenutku možemo izaći iz te vlade ukoliko ne bude ostvarivala naše zahtjeve i ciljeve"

46681 pregleda 542 reakcija 142 komentar(a)
Joković, Foto: Luka Zeković
Joković, Foto: Luka Zeković

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković u intervjuu za Televiziju Nikšić poručio je da odluka te partije da uđe u pregovore o manjinskoj vladi nije "koalicija sa DPS-om, niti se Demokratska partija socijalista vraća na vlast", te da su ključni principi za koje će se SNP zalagati u novoj vladi "potpisivanje Temeljnog ugovora, popis stanovništva, čišćenje biračkog spiska."

Na pitanje kako do tih odluka ako su uslovljene podrškom DPS-a u parlamentu, Joković je kazao da "vlada potpisuje Temeljni ugovor", te da se, kako navodi, ne pita onaj koji nije u vladi.

Joković je potom poručio da neće biti dio vlade koja "tačno ne precizira rokove za sprovođenje tih i drugih gorućih problema u Crnoj Gori."

"Zar mislite da im Vladimir Joković i SNP koji su se više od dvije decenije borili protiv DPS, sad kad su poraženi, kažu vratite se. Ništa nam ne mogu, mi u svakom trenutku možemo izaći iz te vlade ukoliko ne bude ostvarivala naše zahtjeve i ciljeve. Ali morate znati, DPS nema snagu da sruši tu vladu. Za nju moraju glasati neke druge partije. Ako će DPS da nas sruši zbog Zakon o lustarciji, porijeklu imovine neka sruši, on će pokazati pravo lice", izjavio je Joković.

On dalje poručuje da treba upitati zašto DPS "do sada nije razvlašćen", i da li je za to kriv SNP ili, kako kaže, oni koji su vladali duže od godinu.

"SNP nije promijenio mišljenje o DPS, a da li su oni o nama to je druga stvar. Mi smo na onim izvornim principima na kojima smo i bili i nikada od njih nećemo odustati. Ali ako je SNP u prilici da svoje ideološke i programske vrijednosti može sprovesti sa pozicije vlasti, pa zašto da ne učestvuje? Učestvojemo li u izborima, da budemo vječna opozicija?Ja zato ne učestvujem.Ne želim da dođe do prestanka komunikacije sa GP URA, Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija, nijesu sami pobijedili na izborima, već zajedno sa koalicijom Crno na bijelo. Mislim da nijesmo na lošem, već na pravom putu i ovim čuvamo ono što se steklo 30.avgusta 2020.godine", kazao je Joković.

Upitan o radu Skupštine i zakazivanju sjednice Joković je kazao da nije pravni ekspert, stoga "nije siguran ko bi to mogao uraditi".

Kazao je da Strahinju Bulajića "cijeni kao čovjeka i prijatelja", da "ovo nije ništa protiv njega ili DF, ali moramo naći rješenje da se odblokira rad parlamenta."

"Moramo se ostaviti dnevne politike. Mislim da o tome treba da odluče nadležni organi, ili Ustavni sud. Neko mora donijeti odluku. Ne može se blokirati bilo koja institucija zato što je to volja nekog da je blokira. Ne mislim na Strahinju Bulajića, ali život u Crnoj Gori mora da teče i parlamentarna, izvršna i sudska vlast se moraju odblokirati", poručio je Joković.

Joković je dodao da "nije u pitanju trka ko će uzeti koliko resora ili fotelje, jer ako je iko ostao bez fotelja u raspodjeli vlasti, to je bio SNP."

Istakao je da je SNP bio potpuno obespravljen i ignorisan od strane vlade Zdravka Krivokapića.

"Vladimir Joković je spreman da bude sužanj u Spužu za realizaciju ovih vrijednosti. Ali kažem, neću biti predsjednik Skupštine Crne Gore", poručio je Joković.

Bonus video: