Usaglašen broj resora

O novoj vladi razgovarali predstavnici većine partija potpisnica Memoranduma o saradnji

16484 pregleda 17 komentar(a)
”Različito se pregovaralo u više različitih faza i nivoa”. potpisinici Memoranduma, Foto: Savo Prelević
”Različito se pregovaralo u više različitih faza i nivoa”. potpisinici Memoranduma, Foto: Savo Prelević

U razgovorima o formiranju manjinske vlade, koje je juče imala većina partija potpisnica Memoranduma o saradnji, uglavnom je usaglašen broj resora i programski principi, rekli su sagovornici “Vijesti”

Sastanku su prisustvovali predstavnici Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije (SNP) i manjinskih stranaka. Oni su u decembru prošle godine potpisali Memorandum o saradnji, čiji je cilj, kako je tada saopšteno, pomirenje u Crnoj Gori i ekonomski razvoj države.

”Različito se pregovaralo u više različitih faza i nivoa. Narednih dana očekuju se novi sastanci. Struktura i programski principi buduće vlade se privode kraju. Najvjerovatnije će vlada imati 18 resora i tri potpredsjednička mjesta koja se vezuju za resore”, rekao je izvor “Vijesti”.

Dodao je da se nada da će sjednica Skupštine biti što prije zakazana kako bi se izabrala nova vlada.

Predsjednik države Milo Đukanović dao je prošle sedmice lideru GP URA Dritanu Abazoviću mandat za sastav nove vlade.

Iz SNP-a su ponovili da su im prioriteti potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Otvoreni Balkan, Zakon o lustraciji, popis i čišćenje biračkog spiska.

Lider SNP-a Vladimir Joković rekao je u intervjuu Televiziji Nikšić da neće biti dio vlade koja “tačno ne precizira rokove za sprovođenje tih i drugih gorućih problema u Crnoj Gori.”

”Ako će DPS da nas sruši zbog zakon o lustraciji, zakona o porijeklu imovine, neka sruši, on će pokazati pravo lice”, kazao je Joković.

Na pitanje o radu Skupštine i zakazivanju sjednice, Joković je odgovorio da nije pravni ekspert, stoga “nije siguran ko bi to mogao uraditi”.

Kazao je da predsjedavajućeg Strahinju Bulajića “cijeni kao čovjeka i prijatelja”, da “ovo nije ništa protiv njega ili DF, ali moramo naći rješenje da se odblokira rad parlamenta”.

On tvrdi da neć biti predsjednik Skupštine.

Iz SNP-a su ranije kazali da neće u vladu sa Socijaldemokratama (SD) i Socijaldemokratskom partijom (SDP). Iz SD su poručili da mogu učestvovati u radu samo one Vlade koja ima “nespornu evropsku, evroatlantsku, građansku i sekularnu orijentaciju”.

Iz SDP-a su ocijenili da programski zahtjevi SNP-a sukobljavaju Crnu Goru sa EU i NATO partnerima i “dodatno dijele na unutrašnjem planu”.

Zakazati Skupštinu prije svega zbog cijena

Iz GP URA pozvali su Demokratsku Crnu Goru i Demokratski front (DF) da “deblokiraju” Skupštinu i u što kraćem roku zakažu sjednicu, na kojoj bi se smanjile akcize na gorivo i spustile rekordne cijene.

Ukazuju da zbog ukrajinske krize i enormnog rasta cijene energenata, najviše trpe građani i mala i srednja preduzeća, zbog čega politička elita mora pokazati odgovornost više i zakazati sjednicu, na kojoj će smanjiti akcize.

Bonus video: