Šehović na sastanku sa Hrebičkovom: Nova vlada mora imati jasno evropsko i evroatlantsko opredjeljenje

"Crna Gora nema luksuz da se premišlja oko stvari u vezi kojih je kompletan demokratski svijet jedinstven“

2722 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Nova Vlada mora imati jasno evropsko, evroatlantsko, građansko, sekularno i antifašističko opredjeljenje - zaključak je sastanka predsjednika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića, sa ambasadorkom Češke u Crnoj Gori Janinom Hrebičkovom, saopštio je Medijski tim Socijaldemokrata.

Navodi se da je sastanak bio prilika da ambasadorka Češke i predsjednik SD-a razmijene informacije o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na način izlaska iz društveno-političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi, kao i formiranje 43. vlade Crne Gore. Šehović je, dodaju, tom prilikom istakao da su stavovi Socijaldemokrata povodom eventualnog učešća njegove partije u novoj Vladi od samog početka sasvim jasno saopšteni, te da se oni nijesu mijenjali.

"SD može biti samo dio Vlade koja ima jasno evropsko, evroatlantsko, građansko, sekularno i antifašističko opredjeljenje, te koja posebno u uslovima pojačanih bezbjednosnih rizika nastalih nakon agresije Rusije na Ukrajinu mora imati potpunu usaglašenost vanjske, odbrambene i bezbjednosne politike sa EU i NATO. Spremni smo da dijelimo odgovornost sa svima koji pokažu nedvosmislenu želju da se oko takvih političkih i programskih prioriteta okupimo", saopštio je Šehović.

Dodaje se da je takođe izrazio zabrinutost za novonastalu bezbjednosnu situaciju u regionu koji predstavlja trusno područje, što je uostalom i razlog više, odnosno primarni razlog zbog koga je neophodno da Crna Gora što prije dobije novu Vladu formiranu na evropskoj i evroatlantskoj agendi, i to moraju znati svi koji imaju ambiciju da budu dio buduće izvršne vlasti.

"Crna Gora nema luksuz da se premišlja oko stvari u vezi kojih je kompletan demokratski svijet jedinstven“, rekao je.

Ambasadorka Hrebičkova je istakla da nova Vlada mora imati jasno evropsko ali i evroatlantsko opredjeljenje", piše u saopštenju.

"Češka snažno podržava vraćanje Crne Gore na njen evropski put i zagovara što bržu njenu integraciju u porodicu evropskih država. Češka, kao i ja lično, bili smo i ostaćemo iskreni prijatelji Crne Gore i spremni smo da, koliko god je to u našoj mogućnosti, pomognemo uspostavljanju stabilnosti Crne Gore i izlasku iz društveno-političke krize u kojoj se ona nalazi", rekla je Hrebičkova.

Ona je istakla da je važno da dođe do formiranja inkluzivne Vlade.

"Svi konstituenti nove Vlade Crne Gore trebaju da pokažu nedvosmislenu spremnost za sprovođenje evropske i NATO agende, a nova Vlada treba da implementira sve važne reforme u oblasti vladavine prava“, zaključila je Hrebičkova.

Šehović je, na kraju sastanka, zahvalio Hrebičkovoj na snažnoj podršci koju Češka daje Crnoj Gori na njenom evropskom putu, ističući tradicionalno dobre odnose dvije države.

Bonus video: