"Partije koje ne teže afirmaciji rodne ravnopravnosti ne treba ni da učestvuju u izborima"

"Umjesto da idemo trasiranim putem u Evropu sa 40 odsto žena na svim izbornim listama, pojedine stranke u Beranama na svojim listama nijesu ispoštovale ni zakonski minimum"

4948 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Partije koje ne teže afirmaciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, ne treba ni da učestvuju u izborima, saopštile su kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak i Vesna Pavićević.

One su reagovale na konstataciju Državne izborne komisije (DIK) da se u dijelu zbirne izborne liste za predstojeće izbore u Beranama nalaze izborne liste na kojima nema zakonom propisanog broja kandidata manje zastupljenog pola.

"Saznanje da je DIK konstatovala nepravilnosti u ispunjavanju zakonskih uslova propisanih čl. 39 a stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u cilju ostvarivanja principa rodne ravnopravnosti, gdje je propisano da se na izbornoj listi treba naći najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola, što podrazumijeva najmanje 30 odsto žena, nas navodi da u Crnoj Gori još postoje partije koje na svaki način pokušavaju da izbrišu žene sa političke scene", navodi se u njihovom saopštenju.

Povezani članci

10. Mart 2022.

DIK: Poništena zbirna lista za izbore u Beranama

Umjesto da idemo trasiranim putem u Evropu sa 40 odsto žena na svim izbornim listama, dodaju Bošnjak i Pavićević, pojedine stranke u Beranama na svojim listama nijesu ispoštovale ni zakonski minimum.

Ističu i da je između ostalog jedna od najvažnijih aktivnosti predviđenih programom rada Ženskog kluba i veći broj žena u organima odlučivanja i pomjeranje granične kvote od 30 odsto učešća žena na izbornim listama.

"Zato oštro dižemo glas protiv ovakve pojave, jer partije koje ne teže afirmaciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, ne treba ni da učestvuju u izborima", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da afirmacija rodne ravnopravnosti podrazumijeva jednake mogućnosti za žene i nediskriminaciju, koja je jedna od temeljnih ljudskih prava, čemu teži Ženski klub.

One su zatražile da se svaka degradacija i diskriminacija položaja žene u Crnoj Gori strogo sankcioniše i da se ne dozvoli učestovanje na izborima onima koji nijesu u skladu sa zakonom zastupili učešće žena na izbornim listama.

Bonus video: