Abazović sa Čavušogluom: Proces proširenja EU se mora održati živim, važna nam je podrška Turske

Čavušoglu poručio da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da gube nadu u kontekstu evropskih integracija

6199 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Važna nam je neupitna i sveobuhvatna podrška Turske, naročito na ekonomskom planu, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović tokom bilateralnog susreta sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom.

Abazović i Čavušoglu su se, navodi se u saopštenju Kabineta Abazovića, saglasili da je sada više nego ikad potrebno da se proces proširenja EU mora držati živim.

"Abazović i Čavušoglu razgovarali su o turističkim potencijalima Crne Gore i mogućnosti ulaganja na primorju države. U tom smislu, ministar Čavušoglu je posebno izdvojio opštinu Ulcinj kao kraj sa nevjerovatnim potencijalom za ulaganje u turizmu, praveći paralelu sa turskom Antalijom", navodi se.

Čavušoglu je čestitao Abazoviću dobijanje mandata za sastavljanje nove vlade.

"I naglasio da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da gube nadu u kontekstu evropskih integracija", piše u saopštenju.

Abazović je istakao da Turska sa svojim autoritetom i uticajem može mnogo da pomogne Crnoj Gori. On se zahvalio na pozivu da učestvuje na prestižnom događaju, kakav je Antalijski diplomatski forum i izrazio uvjerenje da će dvije zemlje "nastaviti zajednički da doprinose daljem učvršćivanju prijateljskih veza i obostrano korisne i praktične saradnje, u svrhu prosperiteta naših država".

Govoreći o aktuelnim geopolitičkih prilikama, Abazović i Čavušoglu su se saglasili da je neophodno što brže okončanje rata u Ukrajini i okončavanje humanitarne krize na istoku Evrope.

Bonus video: