URA: Spajićev resor zaslužan za haos u Upravi prihoda i carina, nije bilo krađe za vrijeme Damjanovića

"Ono šta je započeto sa nikada obrazloženom smjenom Aleksandra Damjanovića, sada se nastavlja novim akcijama, sa ciljem da podredi jedan od najznačajnijih državnih organa sebi i svojim interesima", navode iz Ure

15598 pregleda 43 reakcija 48 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su danas kako se nadaju da će, "nakon nove sječe" ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića u Upravi prihoda i carina (UPC), svim građanima i civilnom sektoru postati jasno ko i zbog čega urušava tu državnu instituciju, te koliku presudnu ulogu Uprava ima u kontroli i suzbijanju šverca cigareta.

"Nakon sukoba odlazećeg ministra finansija Milojka Spajića i njegovog kadra, odlazeće direktorice Uprave carina i prihoda, svima u Crnoj Gori je postalo jasno - zbog čega su iz Slobodne zone Luke Bar, kojom gazduje ta Uprava, nestala dva tovara cigareta i da se iza 'nesposobnosti pojedinih službenika Uprave' zapravo krije sistemsko i namjerno urušavanje jedne od najvažnijih crnogorskih institucija direktno zadužene za suzbijanje šverca", naveli su iz GP URA.

Povezani članci

11. Mart 2022.

Petričević pada zbog Brana i Džigija

Sada je potpuno jasno, smatraju u toj stranci, da je upravo Spajićev resor "zaslužan za haos" u UPC, a da su argumenti "kašnjenja pojedinih međunarodnih projekata" samo izgovor na "smišljenom putu novog urušavanja" krovne institucije zadužene za suzbijanje šverca cigareta.

"Ono šta je započeto sa nikada obrazloženom smjenom Aleksandra Damjanovića, sada se nastavlja novim akcijama, sa ciljem da podredi jedan od najznačajnijih državnih organa sebi i svojim interesima", dodaju iz GP URA.

URA je, kako ističu iz te stranke, mjesecima podsjećala da je UPC jedina nadležna za Slobodnu zonu Luke Bar, iz koje su nestala dva vrijedna tovara cigareta, a da to shodno Zakonu ne može biti sektor bezbjednosti, kome se pokušala prebaciti krivica.

Navode da je odluka o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar usvojena krajem jula prošle godine, na inicijativu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i u saradnji sa međunarodnim partnerima, čime su, dodaju iz Ure, stvoreni preduslovi za zaustavljanje šverca cigareta.

"Međutim, to očigledno nije odgovaralo određenim krugovima u odlazećoj Vladi, već je primarni cilj oduvijek bio - stvaranje haosa u instituciji zaduženoj za suzbijanje šverca, šta je najbolje iskoristio upravo švercerski lobi", dodaju u saopštenju.

URA podsjeća da za vrijeme Damjanovićevog mandata "nijedna paklica cigareta nije ukradena" iz Slobodne zone Luke Bar.

Iz te partije ističu i da je, upravo zbog odluke koju je inicirao Abazović, legalna prodaja cigareta skočila za čak 40 odsto u prvoj godini, što je državi donijelo skoro 15 miliona eura.

Bonus video: