Skupštinski odbori da se vrate redovnim obavezama

Iz Instituta alternativa su kazali da je neprihvatljivo da skupštinski odbori ne izvršavaju svoje obaveze u skladu sa Poslovnikom i ne razmatraju redovne izvještaje i predloge zakona koji su u skupštinskoj proceduri

2322 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Institut alternativa je pozvao skupštisnke odbore da se vrate redovnim opbavezama.

"Rad skupštinskih odbora nije uslovljen dinamikom plenarnih zasijedanja i ukazujemo da je naročito važno da skupštinski odbori pristupe sveobuhvatnom razmatranju akata koji su u skupštinskoj proceduri.Sva radna tijela pasivizirala su svoj rad u periodu kada su razlike o načinu izlaska iz aktuelne političke krize blokirale plenarni rad Skupštine i početak redovnog proljećnjeg zasijedanja", saopšteno je iz instituta alternativa.

Takođe su kazali da je neprihvatljivo da skupštinski odbori ne izvršavaju svoje obaveze u skladu sa Poslovnikom i ne razmatraju redovne izvještaje i predloge zakona koji su u skupštinskoj proceduri.

"I u prethodnoj godini su povremeni bojkoti i pasivnost odbora dovodili do situacija da se u kratkom vremenskom periodu odlučuje o nagomilanim pitanjima. To se negativno odražava i na kvalitet zakonskih tekstova i na analizu njihovog uticaja, kako u finansijskom, tako i u širem smislu", rekli su iz alternative.

Iz Instituta alternativa su takođe saopštili da primjena programa “Evropa sad” takođe zahtijeva pojačani parlamentarni nadzor, posebno imajući u vidu da se bliži kraj prvog kvartala primjene programa. "Poslanici i poslanice su ranije javno ukazivali na rizike, koje nose nova zakonska rješenja. Globalna dešavanja uslovljena invazijom Rusije na Ukrajinu mogu poremetiti ranije projekcije u odnosu na efekte reformi koje je Program obuhvatio. Na poslanicima i poslanicama, koji su i izglasali zakone koji su trasirali njegovu primjenu, je da zahtijevaju sve informacije o efektima i izazovima tokom sprovođenja Programa."

Iz instituta su podsjećali da su, osim predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, trenutno u skupštinskoj proceduri i drugi zakoni od značaja za građane. Blokada i odlaganje redovnog zasijedanja Skupštine ne treba da budu izgovor da se ovi akti ne rasprave u matičnim odborima i ne analiziraju njihovi efekti na položaj različitih društvenih grupa i na državni budžet, zaključuju.

Bonus video: