Živković: Opštinska izborna komisija nije detektovala evidentne brojne nepravilnosti u zakonski predviđeni rok

On kaže, kako navodi medijski tim "Prave Crne Gore", da je Opštinska izborna komisija imala sasvim dovoljan zakonom predviđen vremenski rok da utvrdi eventualne nepravilnosti, a to nije učinila

1731 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Nosilac liste „Marko Milačić – Prava Crna Gora – DRŽIMO RIJEČ – dr Milovan Živković“, traži da se utvrdi odgovornost opštinske izborne komisije, i da se omogući političkim partijama neometani nastavak izbornog procesa.

Državna izborna komisija (DIK) poništila je zbirnu izbornu listu za izbor odbornika u Skupštini Opštine Berane.

U saopštenju DIK-a se navodi da je komisija utvrdila da se jedan kandidat nalazi na dvije izborne liste.

„Ovih dana građani Berana prisustvuju neviđenom pravno-političkom skandalu. Skandalu koji je prouzrokovan time što opštinska izborna komisija nije radila svoj posao u skladu sa procedurama, zakonom i Ustavom Crne Gore", kazao je Živković.

Kako nosilac liste saopštava, opštinska izborna komisija nije detektovala evidentne brojne nepravilnosti u zakonski predviđenom roku. Time je kompromitovala i dovela u opasnost cjelokupni izborni proces u njihovoj opštini.

"Sve da je kandidat sa čijim imenom se danas manipuliše namjerno ili po nečijem nagovoru dao potpis na dvije liste, sve da je jedna ili druga politička partija takođe propust uradila namjerno, zadatak opštinske izborne komisije je bio da pravovremeno uoči nedostatke i odborničke liste vrati na doredu. Umjesto toga, opštinska izborna komisija je konstatovala da su izborne liste ispravne i predate u zakonskom roku. Time je u našem gradu započeo izborni proces", rekao je Živković.

On kaže, kako navodi medijski tim "Prave Crne Gore", da je Opštinska izborna komisija imala sasvim dovoljan zakonom predviđen vremenski rok da utvrdi eventualne nepravilnosti, a to nije učinila, i otvoreno sumnjamo da nije riječ o slučajnosti već o namjeri da se našoj stranci politički naškodi. Namjeri onih političkih struktura koji su, u prethodnom periodu, sve činili da do izbora u Beranama ne dođe.

"Naglašavam da je, kao i uvijek, Prava Crna Gora sa svojim pravnim timom odradila sve u skladu sa Zakonom i ispoštovala kompletnu proceduru od pripremanja dokumentacije do predaje izborne liste", kazao je.

"Kao nosilac izborne liste Prave Crne Gore u Beranama, poručujem Opštinskoj izbornoj komisiji, ali i onim političkim strukturama koje očigledno nisu odustale da pobjegnu od izborne volje građana Berana, da u tome neće uspjeti. Ovi izbori će se održati. Naglašavam da se Prava Crna Gora mjesecima unazad najsnažnije borila da se izbori u Beranama održe. Pozivamo nadležne da utvrde odgovornost Opštinske izborne komisije, a političkim partijama omoguće neometani nastavak izbornog procesa", rekao je Živković.

On takođe napominje, kako navodi njihov medijski tim, da će pravni tim Prave Crne Gore, u slučaju da opštinska izborna komisija usudi da svojim nesavjesnim radom ili eventualnom zloupotrebom svoje dužnosti naudi izbornom procesu u Beranama, iskoristiti sve pravne mehanizme za utvrđivanje potpune odgovornosti predstavnika opštinske izborne komisije u Beranama, od krivične do disciplinske odgovornosti onih koji se nalaze na pozicijama radi zaštite izbornog procesa, a ne radi njegovog kompromitovanja i sabotiranja.

Bonus video: