Bulajić ponovio da će zakazati samo sjednicu na kojoj bi se postigao konsenzus "o formiranju široke vlade"

"Funkcionisanje te vlade i parlamentarne većine, koja bi podržavala tu vladu, regulisalo bi se lex specialis-om za Vladu i Skupštinu, a u isto vrijeme bi se izvršile neophodne promjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika i očistio birački spisak"

23390 pregleda 78 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić kazao je da je izlaz iz postojeće političke krize u što hitnijem postizanju konsenzusa o formiranju široke vlade, gdje bi se dogovorom predvidjelo i održavanje vanrednih parlamentarnih i prijevremenih predsjedničkih izbora.

Bulajić odbija da zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi se izabrao novi predsjednik parlamenta i nova vlada, obrazlažući da bi to značilo "prekrajanje izborne volje građana od 30. avgusta 2020."

Predsjedavajući Skupštine i poslanik Demokratskog fronta razgovarali su danas sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori Gregorom Preskerom.

"Bulajić je ambasadoru Preskeru ponovio spremnost da zakaže sjednicu Parlamenta na način koji je objasnio više puta u javnosti. Imajući u vidu da njegovi apeli za formiranjem vlade unutar bivše parlamentarne većine, do sada, nisu naišli na odgovor, on je naročito naglasio da je izlaz iz postojeće krize u što hitnijem postizanju konsenzusa o formiranju široke vlade, gdje bi se dogovorom predvidjelo i održavanje vanrednih parlamentarnih i prijevremenih predsjedničkih izbora", navodi se u saopštenju Skupštine.

Bulajić je, kako se dodaje, na sastanku posebno naglasio da svi politički akteri u Crnoj Gori "trebaju sagledati dubinu političke, ekonomske i sveukupne krize koja je nastala kao posledica namjere da se promijeni izborna volja građana nakon izbora 2020. godine".

Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Gregor Presker
foto: Skupstina.me

On je kazao da je ta volja bila nedvosmislena i prethodno vladajuću partiju poslala u opoziciju, što je ona deklarativno prihvatila.

"Potpredsjednik je rekao da se pojačala složenost ovog političkog stanja nakon vojnog sukoba u Ukrajini i da se već očitavaju posledice na ekonomskom planu kroz rast cijena osnovnih životnih namirnica i energenata. Refleksije i konsekvence ovog sukoba, neminovno nameću kao mogućnost pojave novih izazova. U tom smislu, Bulajić je istakao da se pojačava potreba za dijalogom unutar zemlje i postizanjem pune saglasnosti da Crna Gora čitav tok ove krize prođe sa unutrašnjom kohezijom i razumijevanjem", saopšteno je.

Bulajić je, kako se dodaje"prenio snažno zalaganje za otklanjanjem potencijalnih izazova unutar Crne Gore na tom planu i pozvao sve političke činioce i društvene snage da u tom pravcu ostave sve razlike po strani, a da vrhovni interes budu građani Crne Gore".

"Bulajić je ambasadoru Preskeru ponovio spremnost da zakaže sjednicu Parlamenta na način koji je objasnio više puta u javnosti. Imajući u vidu da njegovi apeli za formiranjem vlade unutar bivše parlamentarne većine, do sada, nisu naišli na odgovor, on je naročito naglasio da je izlaz iz postojeće krize u što hitnijem postizanju konsenzusa o formiranju široke vlade, gdje bi se dogovorom predvidjelo i održavanje vanrednih parlamentarnih i prijevremenih predsjedničkih izbora. Kako je objasnio, funkcionisanje te vlade i parlamentarne većine, koja bi podržavala tu vladu, regulisalo bi se lex specialis-om za Vladu i Skupštinu, a u isto vrijeme bi se izvršile neophodne promjene u Zakonu o izboru odbornika i poslanika i očistio birački spisak".

Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Gregor Presker
foto: Skupstina.me

U saopštenju Skupštine piše i da je Bulajić naveo da ukoliko postoji politička volja i spremnost za obrazovanjem te privremene široke vlade, odnosno vlade nacionalnog jedinstva, ona bi u tom mandatu mogla izvršiti deblokadu pravosudnih i tužilačkih institucija, te preduzela korake ka ispunjavanju ključnih kriterijuma za evropski put Crne Gore.

"Bulajić je zamolio ambasadora Slovenije, koja je članica Evropske unije i NATO-a, da upozna svoje kolege sa ovom inicijativom u cilju njenog sagledavanja u kontekstu političke krize u Crnoj Gori i ukupne krize u regionu, uključujući situaciju u Ukrajini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: