Pristupanje EU podstiče reforme i bolji kvalitet politika

Kordić je, obrazlažuću crnogorsku perspektivu članstva u EU, istakla da su u fokusu pregovaračkog procesa tri stuba koji se odnose na punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbednosnom politikom EU, reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa kao i mjere usmjerene na osiguranje ekonomskog rasta

919 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Pristupanje Evropskoj uniji (EU) ima transformativnu moć na crnogorsko društvo jer podstiče reforme, usmjerava demokratske procese i donosi bolji kvalitet javnih politika u mnogim oblastima, ocijenila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Ona je kazala da je to i pitanje geostrateškog interesa EU, da uključivanjem Zapadnog Balkana osnaži stabilnost i bezbjednost cijelog evropskog kontinenta.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, učestvovala na okruglom stolu u online formatu „Italija i Balkan: perspektive na putu pristupanja EU“, koji je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova Italije, u saradnji sa Univezitetom u Salernu.

Navodi se da je obrazlažuću crnogorsku perspektivu članstva u EU, Kordić istakla da su u fokusu pregovaračkog procesa tri stuba koji se odnose na punu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbednosnom politikom EU, reforme u oblasti vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa kao i mjere usmjerene na osiguranje ekonomskog rasta.

"Naglasila je da je pitanje integracije u EU goruće pitanje crnogorskog društva koje će se odraziti na politički pejzaž i odslikavaće demokratsku zrelost političkih subjekata da dodju do kvalifikovane većine za izbor ključnih funkcija u pravosudju", kaže se u saopštenju.

U uvodnom dijelu, kako se navodi, profesorica EU prava na Univerzitetu u Salernu Tereza Ruso poručila je da Italija podržava države Zapadnog Balkana na njihovom integracionom putu i da proširenje ne može postati proces bez kraja jer u suprotnom gubi svoj kredibilitet.

"Učesnici okruglog stola razmatrali su aktuelne izazove i šanse politike proširenja u EU, uključujući i primjenu revidirane metodologije proširenja, uticaj rata u Ukrajini na proces pristupanja EU, kao i konkretne korake pojedinačnih država kandidata i potencijalnih kandidata na putu do članstva u Uniju", ističe se u saopštenju.

Na okruglom stolu učestvovali su glavni pregovarač Albanije, Zef Mazi, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije, Bojan Maričić, direktor Kancelarije za razvojnu saradnju Kosova Florim Canolli.

Navodi se da su na okruglom stolu učestvovali i direktor Direktorata za evropske integracije BiH, Edin Dilberović, v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije, Miroslav Gačević.

Bonus video: