Kabinet Krivokapića DPS-u: Prisjetimo se ko je mrzio šah zbog šahovnice, ko je podržavao granatiranje Dubrovnika...

"Za očekivati da se Socijalistička narodna partija (SNP) javno odredi prema današnjem saopštenju onih čiju su parlamentarnu podršku odlučili da objeručke prihvate"

13027 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Poslije višenedjeljne tišine, koja je evidentno bila uslovljena taktiziranjem u svrhu skiciranja manjinske Vlade, DPS (Demokratska partija socijalista) se danas vratio sa skandaloznim anticrkvenim saopštenjem, i uvjerio crnogorsku javnost da se ni milimetar nisu pomjerili sa nacionalističkih pozicija, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića.

Oni su reagovali na današnje saopštenje DPS.

"U njihovom današnjem obraćanju javnosti nastavljen je izliv mržnje prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori, tako što je "skoro pa reformisani" DPS veličanstvene protestne litije označio kao "crkvenu kontrarevoluciju" i "klerikalnu pobunu". Ovaj narativ predstavlja nastavak anticrkvene histerije koju je DPS produkovao tokom 2020. godine, a čiju su planiranu praksu do tančina objasnili kada su sa gumna na Ivanovim koritima, u ljeto 2020. godine, prijetili protjerivanjem ljudi iz Crne Gore. Stoga je za očekivati da se Socijalistička narodna partija (SNP) javno odredi prema današnjem saopštenju onih čiju su parlamentarnu podršku odlučili da objeručke prihvate", ističe se u saopštenju.

Iz Krivokapićevog kabineta su dodali da kada u DPS govore o apsurdima, osuđujući pojedine ljude zbog ranijih političkih stavova, zaboravljaju da upravo oni predstavljaju kombinovani apsurd i paradoks.

"Prisjetimo se samo ko je mrzio šah zbog šahovnice, ko je želio da pomjera crnogorske granice prema Neretvi, ko je podržavao "rat za mir" i granatiranje Dubrovnika? Ko je govorio da se ne osjeća kao predsjednik onih građana koji su bili protiv nezavisnosti Crne Gore, i ko je tvrdio da ti isti građani nemaju moralno pravo da predstavljaju državu Crnu Goru u inostranstvu? Dakle, logika DPS-a i njihovog predsjednika je sasvim jasna: samo Milo Đukanović i DPS imaju pravo da promijene mišljenje", piše u saopštenju.

Iz Krivokapićevog kabineta su poručili da kao što su i kazali, ova Vlada će izvršiti sve međunarodne obaveze, ali kako dodaju, ostaje simptomatično to što DPS u redu tih obaveza spominje isključivo zaustavljanje distribucije ruskih medija, ali ne i uvođenje sankcija, odnosno zamrzavanje imovine za više desetina pravnih i više stotina fizičkih lica iz Rusije.

"U tom smislu, računajući da ćete biti dosljedni stavovima iz današnjeg saopštenja, pozivamo vas da odgovorite na sljedeća pitanja:

Da li raspolažete informacijama koliko tih pravnih i fizičkih lica iz Rusije, kojima je Evropska unija uvela sankcije, posjeduju račune i kapital u porodičnoj banci vašeg šefa?

Da li ćete podržati Vladu čiji mandatar i budući ministri najavljuju potpisivanje Temeljnog ugovora sa vjerskom organizacijom koju ste u današnjem saopštenju označili kao antidržavnu i kao „produženu ruku Rusije”?

Da li ćete glasati za izbor predsjednika (ili predsjednice) Skupštine, ako bude dolazila iz onog kluba poslanika koji je glasao protiv Rezolucije o Srebrenici i protiv smjene Vladimira Leposavića?

Da li ćete glasati za mandatara koji otvoreno podržava regionalnu inicijativu Open Balkan, a koju dosljedno nazivate eufemizmom za „Srpski svet”?"

"Sigurni smo da, kao i obično, nećete odgovoriti na postavljena pitanja, dok dani i sedmice pred nama iznova ne ogole ideološku i političku "dosljednost" Demokratske partije socijalista", zaključuje se u saopštenju Kabineta Krivokapića.

Bonus video: