Radović: U podne ću predati ostavku ako ne bude zaključen koalicioni sporazum

Predsjednik SO Budva Krsto Radović u petak predložio gradonačelniku Marku Careviću da potpišu izjavu kojom će se obavezati da će se zajedno povući sa čelnih pozicija 1. septembra...

36592 pregleda 93 reakcija 56 komentar(a)
Potpisao sam ostavku: Radović, Foto: Vuk Lajović
Potpisao sam ostavku: Radović, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović (Demokrate) tvrdi da će danas u podne predati potpisanu ostavku, ako do tada ne bude zaključen koalicioni sporazum.

”Potpisao sam ostavku i zvanično ću je danas u 12 časova predati, ako do tada ne bude zaključen koalicioni sporazum”, saopštio je Radović “Vijestima”.

Pojasnio je da je dodatni rok, do podne, ostavio u slučaju da se predomisli gradonačelnik Marko Carević (DF) i prihvati ponudu koju mu je dao.

Radović je u petak na sastanku u “Slovenskoj plaži, koji je inicirao lider budvanskog odbora Demokratske narodne partije Jovan Gregović, predložio Careviću da potpišu izjavu kojom će se obavezati da će se zajedno povući sa čelnih pozicija 1. septembra.

Zauzvrat, obećao je da bi Demokrate ušle u parlament i glasale za budžet, a potom i dogovorile koaliciju sa DF-om.

Carević je odbio taj predlog, ali i ostavio mogućnost za dogovor.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

”Mi smo uvijek spremni za dogovor, došao sam s namjerom da se dogovorimo, ali to danas nije dalo rezultata, a da li će u narednom periodu - vidjećemo. Što se tiče i mene i DF-a, uvijek smo spremni za dogovor i tu smo kad god neko bude shvatio da je priprema sezone najvažnija”, kazao je Carević nakon sastanka.

Četiri puta su dva suprostavljena politička bloka bezuspješno pokušavali da dođu do konsenzusa kako bi se riješila politička kriza u prijestonici turizma i odblokirao rad parlamenta, koji punih pola godine nije u funkciji.

Prvi i jedini uslov Demokrata - postizanje dogovora da Carević ode sa funkcije, u DF-u su ocijenili kao ucjenu.

Dok se čeka odgovor Carevića i DF-a na novi predlog Demokrata, ističe rok koji je dala Vlada da se sjednica parlamenta održi.

Vlada je 3. marta usvojila Predlog odluke Ministarstva javne uprave digitalnog društva i medija, kojom se SO Budva upozorava da u roku od 10 dana održi sjednicu radi ostvarivanja svojih funkcija.

Rok teče od dana objavljivanja odluke u Službenom listu Crne Gore - 11. marta, što znači da ističe u sljedeći ponedjeljak.

Ukoliko Radović danas podnese ostavku, neminovni su međutim novi lokalni izbori.

Radović i Carević
Radović i Carevićfoto: Vuk Lajović

Vlada bi uputila odbor povjerenika, a prethodno bi raspustila Skupštinu. Odbor bi, kako je ranije saopšteno, usvojio budžet i vodio grad do izbora, koji bi bili raspisani odmah nakon raspuštanja Skupštine, kako je to učinjeno nedavno u Tivtu...

Carević bi sve vrijeme obavljao funkciju gradonačelnika.

Politički rat ova dva bloka traje praktično od januara 2019. godine, kada je Carević sjeo u fotelju prvog čovjeka grada.

Političku krizu obilježile su međusobne teške optužbe funkcionera suprotstavljenih strana.

Opština Budva je u privremenom finansiranju do 31. marta, do kada Careviće ima mogućnost da svojim potpisom isplaćuje novac iz budžeta.

Bonus video: