Kordić: Zahtjevi Ukrajine, Gruzije i Moldavije za status kandidata članica EU neće uvesti prečice u proces pristupanja

„Ali će otvoriti pitanje kako EU pristupa politici proširenja i kreirati neke nove instrumente. To može, konkretno, da dovede do veće materijalizacije revidirane metodologije proširenja EU“

10297 pregleda 2 komentar(a)
Kordić, Foto: Boris Pejović
Kordić, Foto: Boris Pejović

Glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Zorka Kordić, ocijenila je da zahtjev Ukrajine, Gruzije i Moldavije za ekspresno sticanje statusa kandidata za EU, neće uvesti prečice u proces pristupanja.

„Ali će otvoriti pitanje kako EU pristupa politici proširenja i kreirati neke nove instrumente. To može, konkretno, da dovede do veće materijalizacije revidirane metodologije proširenja EU“, kazala je Kordić na panelu, koji se održava u sklopu konferencije „Smisao pripadnosti i proces integracije u Evropsku uniju“.

Kordić je naglasila da je važan aspekt revidirane metodologije snažniji politički dijalog sa državama članicama, navodeći da je to možda i prvi razlog zašto je Crna Gora prihvatila tu metodologiju pregovora sa EU.

„Dva druga aspekta metodologije su podjednako važna- mjere rane integracije i strukturiranije korištenje IPA fondova. Kroz ta dva aspekta, možda sada možemo imati još veću konkretizaciju u konktekstu zahtjeva za ekspresno sticanje kandidata kada su u pitanju ove tri zemlje“, rekla je Kordić.

Istakla je da mjere rane integracije mogu biti korisne i za crnogorsku administraciju i za građane.

Kordić je kazala da Crna Gora želi punopravno članstvo u EU, navodeći da vrijeme treba koristiti da se nađe način kako valorizovati revidiranu metodologiju EU.

Bonus video: