Đukanović: Jezik prijetnji ne odobravam, znam da to nije put kojim se rješavaju problemi u međusobnim odnosima

Ocijenio je da je Srbija bila platforma za ruske interese na Zapadnom Balkanu i da je doprinijela da u regionu Zapadnog Balkana ožive oni koji su bili ruski interesi, što je predstavljalo svojevrsnu platformu za ostvarivanje ruskih interesa u ovom regionu

22215 pregleda 32 reakcija 33 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube
Đukanović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 15.03.2022. 09:22h

Jezik prijetnji nipošto ne odobravam, i znam da to nije put kojim se rješavaju problemi u međusobnim odnosima, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je tako između ostalog odgovorio na pitanje novinarke prištinske televizije KTV "A kako vidite stav Srbije prema pokušaju Kosova o ubrzanom članstvu u NATO savezu? Bile su i neke prijetnje sa srpske strane. Kako vi to vidite"?

"Naravno, iz svega što sam kazao jasno vam je da jezik prijetnji nipošto ne odobravam, i znam da to nije put kojim se rješavaju problemi u međusobnim odnosima. To je uvijek, kao i sada u rusko-ukrajinskom slučaju, samo put komplikovanja i stvaranja trauma koje će samo otežati povratak na politički teren i dolazak do rješenja koje uvijek i jedino može biti političko. Dakle, ja mislim da je za mene potpuno legitiman interes Kosova da bude dio evropskih i evroatlanskih integracija. Ja sam duboko ubijeđen da je ključni problem ovog regiona njegova stabilnost i više puta sam kazao da imamo mnogo dokaza i u daljoj i u novijoj istoriji da mi nemamo dovoljno pouzdane mehanizme, samoregulatorne mehanizme naše regionalne stabilnosti. Zato moramo osnažiti stabilnost kroz proces integracija, i zato je za mene znak jednakosti između stabilnosti Zapadnog Balkana i njegove evropske i evroatlantske integracije. U slučaju odnosa Srbije i Kosova jako važno da obije strane pokažu odgovornost prema dijalogu koji je započeo i da pokušaju da taj dijalog razviju do konačnog rješenja. Dakle jasan je stav Crne Gore. Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova zato što je u uvjerenju bila i tada i danas da je to jedini ispravan pogled u budućnost", odgovorio je Đukanović na pitanje u intervjuu za KTV.

Agencija BETA je sinoć objavila prenoseći intervju da je Đukanović rekao da su prijetnje način na koji Srbija rješava probleme.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su danas saopštili da to nije vjerodostojno prenijeto.

Đukanović je ocijenio da je Srbija bila platforma za ruske interese na Zapadnom Balkanu i da je doprinijela da u regionu Zapadnog Balkana ožive oni koji su bili ruski interesi, što je predstavljalo svojevrsnu platformu za ostvarivanje ruskih interesa u ovom regionu.

"Crna Gora je tokom proteklih godina pokazala da iako je teritorijalno i populacijski mala država, uspjela da odbrani svoje vrijednosti i da je odbranila svoje pravo na slobodno izabere budućnost", rekao je on.

Ocijenio je da treba znati da su Crna Gora i sve zemlje Zapadnog Balkana osnažene novim intenzitetom i kvalitetom evropskog jedinstva nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, nikada u tako kratkom vremenskom periodu nije došlo do ovakve homogenizacije na evropskom kontinentu i ovakvog opredjeljenja u okviru NATO alijanse.

Bonus video: