Vlada bježi od sankcija jer nema većinu

Iako deklarativno podržava sankcije koje je EU uvela Rusiji, Vlada o tome još nije donijela odluku izbjegavajući da je uopšte i stavi na dnevni red sjednice jer nema većinu za usvajanje

53470 pregleda 233 reakcija 90 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: SasaMatic
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: SasaMatic

Iako deklarativno podržava sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog napada na Ukrajinu, Vlada Crne Gore o tome još nije donijela zvaničnu odluku izbjegavajući da je uopšte i stavi na dnevni red sjednice.

Razlog za to, prema informacijama Vijesti, jeste činjenica da ne bi imala većinu za njeno usvajanje uprkos tome što je njena politika proevropska.

Iz Vlade nijesu odgovorili na ponovljena pitanja u vezi sa tim.

Povezani članci

15. Mart 2022.

Dotakli su dno

Crna Gora se deklarativno pridružila svim restriktivnim mjerama, među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je EU usvojila protiv Rusije, a odluka o tome objavljena je na sajtu Vlade 1. marta kao stav Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama, MVP utvrđuje predlog, ali Vlada mora zvanično da ga potvrdi kako bi se mjere primjenjivale.

Nedostatak podrške za usvajanje odluke razlog je zbog koga se na posljednje dvije sjednice nije našao predlog odluke. Premijer Zdravko Krivokapić, koji bi prema saznanjima Vijesti podržao odluku, odlučio je da se ona ne uvrštava u dnevni red jer je dvoje ministara uzdržano a četvoro protiv. Vlada ukupno ima 12 resora (premijer i v. d. ministra pravde), što znači da joj za odluku treba sedam glasova.

MVP je, kao nadležno za spoljnu politiku, pripremilo predlog odluke na koju je Sekretarijat za zakonodavstvo i Kancelarija za evropske integracije Generalnog sekretarijata Vlade trebalo da da mišljenje. Jedan sagovornik rekao je da je to završeno.

EU gotovo svakodnevno razmatra korake koje će preduzeti nakon napada na Ukrajinu. Savjet Evropske unije je, između ostalog, proširio listu lica, subjekata i organa koji podliježu restriktivnim mjerama u odnosu na dešavanja u Ukrajini, uveo zabranu kupovine, prodaje, direktnog i indirektnog pružanja investicionih usluga sa Rusijom, usvojio restriktivne mjere protiv Rusije koje se odnose na finansije i vazduhoplovstvo, pružanje specijalizovanih finansijskih komunikacionih usluga, koje se koriste za razmjenu u okviru sistema finansijskih podataka, suspendovao emitovanje medijskih kuća Sputnjik i RT Russia Today...

Sankcije EU obuhvataju i zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa, te imovine 53 pravna i 680 fizičkih lica.

Kada je u pitanju zabrana emitovanja ova dva ruska medija u Crnoj Gori, inicijator odluke bila je ministarka javne uprave i medija Tamara Srzentić, ali je ona prebačena u predlog MVP-a koji nikako da dođe na dnevni red sjednice Vlade.

Kada i ako Vlada usvoji odluku o restriktivnim mjerama, ona se šalje državnim institucijama koje su zadužene da ih sprovedu, što je propisano Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama.

U tom zakonu piše da: “Odluku o uvođenju restriktivnih mjera... donosi Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva”. One se uvode, kako se objašnjava u propisu, na osnovu rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, akata EU, odluka drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima.

Umjesto odgovora, pitanja Vijesti proslijedili portalu In4s

Iz Vlade i ministarstava ekonomije, prosvjete, zdravstva, urbanizma i poljoprivrede nisu odgovorili na pitanja. Vijesti su pitale “zbog čega Vlada ne postupa po Zakonu o restriktivnim mjerama i ne usvaja odluku kojom potvrđuje podršku sankcijama EU protiv Rusije, da li je tačno da se donošenje odluke, koja uključuje i sankcije za ruske medije, ne stavlja na dnevni red jer nema kvoruma za njeno usvajanje, kakav je stav ministara (Bratić, Borovinić Bojović, Stijović, Mitrović, Milatović) u vezi ove tematike, da li je tačno da bi oni bili protiv, odnosno uzdržani u slučaju glasanja o odluci”.

Prema nezvaničnim informacijama ministarke Vesna Bratić i Jelena Borovinić- Bojović, kao i ministri Ratko Mitrović i Aleksandar Stijović najavili su premijeru da će biti protiv usvajanja odluke, dok će njiihove kolege Jakov Milatović i Milojko Spajić biti uzdržani.

Umjesto da odgovori, neko iz Vladinog resora proslijedio je mejl Vijesti portalu in4s, koji je objavio pitanja u tekstu u kome tvrdi da Vijesti crtaju mete ministrima.

Bonus video: