Carević: Bečić da predloži novog kandidata za predsjednika SO Budva, u suprotnom će staviti do znanja da su za DPS

"Ostavku predsjednika SO Krsta Radovića, ne želim da komentarišem i da se prepucavam, želim da se fokusiramo na životna pitanja, pripremu sezone. Mi gledamo samo interese građana. Ono što su gospoda, mi možemo vazda biti, a oni ne mogu biti nikad što smo mi", kazao je Carević

22571 pregleda 140 reakcija 65 komentar(a)
Sa konferencije za medije (Carević u sredini), Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije za medije (Carević u sredini), Foto: Vuk Lajović

Odbornički klub Demokratskog fronta (DF), njih 11 zakazali su sjednicu Skupštine opštine (SO Budva) po hitnom postupku za petak u 12 časova i na dnevnom redu je izbor predsjednika SO, budžet i plan investicija i program uređenja grada.

To je najavio gradonačelnik Budve Marko Carević (DF) i pozvao lidera Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića da predloži novog kandidata za mjesto šefa parlamenta u suprotnom će trajno raskinuti saradnju sa DF i jasno staviti do znanja da su za DPS.

"Ostavku predsjednika SO Krsta Radovića, ne želim da komentarišem i da se prepucavam, želim da se fokusiramo na životna pitanja, pripremu sezone. Mi gledamo samo interese građana. Ono što su gospoda, mi možemo vazda biti, a oni ne mogu biti nikad što smo mi", kazao je Carević na današnjoj konferenciji za medije.

Kazao je da su "ostavkom Radovića kao remetilačkog faktora stvoreni uslovi za organizovanje sjednice i sprečavanje uvođenja prinudne uprave".

"Uvođenje prinudne uprave je kršenje izborne volje. Pozivamo Aleksu Bečića da predlože novog kandidata za funkciju predsjednika SO. Spremni smo da potpišemo koalicioni sporazum. Podnošenje ostavke Krsta Radovića mi u DF doživljavamo kao dobru polaznu osnovu za konačni dogovor sa Demokratama. Ostavka je lični čin i ona predstavlja preuzimanje odgovornosti za parlamentarnu krizu u Budvi koja traje već osam mjeseci. Sa ovim činom je što se nas tiče eliminisan remetilački faktor i stvoreni su uslovi da se u kratkom roku do 21.marta spriječi uvođenje prinudne uprave u Opštinu Budva", kazao je Carević.

Prema njegovim riječima građani su na izborima 30. avgusta 2020. izabrali vlast na period od četiri godine, i jasnom podrškom od 42 odsto izabrali predsjednika Opštine.

"Iz tih razloga je nama neprihvatljivo da političkim ucjenama mijenjamo izbornu volju jer smo preuzeli odgovornost da vodimo grad najbolje što umijemo. Nikakve lične sujete, animoziteti, razne političke inferiornosti ne smiju biti razlog da se grad i građani drže kao taoci političkih prepucavanja i ucjena. DF je više puta saopštio da neće pristati na ucjene i promjenu izborne volje građana. Zato nećemo da iznevjerimo izbornu volju građana koja je definisala ko će u periodu od četiri godine biti predsjednik Opštine", naglasio je Carević.

Sa druge strane, kako je dodao, predsjednik Skupštine može biti bilo ko od 33 odbornika jer je predsjednik Skupštine prvi među jednakima.

"Nezamislivo je da predsjednik zakonodavnog doma blokira skupštinu i da dovodi do uvođenja prinudne uprave koja znači raspuštanje skupštine i uvođenje povjerenika koji stupaju na mjesto odbornika. Građani nisu birali na izborima tri ili pet povjerenika već 33 odbornika da ih predstavljaju u lokalnom parlamentu i zastupaju svoje interese. Samo po sebi, raspuštanje parlamenta i uvođenje prinudne uprave znači promjena izborne volje građana. Mi u DF smatreamo da još uvijek imamo prostora za dogovor ukoliko postoji političke odgovornosti prema građanima i izbornom rezultatu", kazao je Carević.

On je dodao da "u skladu sa tim, DF poziva Aleksu Bečića i Demokrate Crne Gore da u najkrećem mogućem roku, odnosno već danas ukoliko je moguće, predlože novog kandidata za predsjednika Skupštine Opštine Budva. Mi se unaprijed obavezujemo da za razliku od Demokrata nećemo vršiti nikakve ucjene i da ćemo prihvatiti bilo kog kandidata iz reda Demokrata koga predlože za funkciju predsjednika Skupštine. I ne samo to, već kako Demokrate nemaju dovoljan broj mandata da kandiduju nekoga za predsjendika Skupštine u skladu sa statutom i poslovnikom, DF se unaprijed obavezuje da ćemo ga mi predložiti i da oni samo treba da saopšte ime i da taj kandidat potpiše kandidaturu".

"Takođe, obavezujemo se da ćemo ga predložiti, izabrati i podržavati u naredne dvije godine odnosno do kraja mandata. Isto tako, spremni smo da odmah u skladu sa tim potpišemo koalicioni sporazum o jasno preciziranim uslovima funkcionisanja vlasti bez opstrukcija, političkih napada, izmišljanja afere i svega lošeg što se dešavalo u prethodnom periodu", naglasio je on.

Kako je predsjednik Skupštine, dodaje Carević, "podnio ostavku, ovim putem želim da obavijestim javnost da je naš odbornički klub, u skladu sa zakonom i poslovnikom sazvao sjednicu Skupštine Opštine Budva za petak 18. mart 2022. godine sa početkom u 12:00 časova.

"U ovom trenutku odbornici njih 11 su jedini ti koji mogu da zakažu sjednicu i mi smo to uradili sa sljedećim predlogom dnevnog reda: izbor predsjednika Skupštine Opštine Budva, budžet za 2022. godinu, plan investicija, plan uređenja zemljišta i izbor upražnjenih mjesta u odborima u Skupštini Opštini Budva. Održavnajem sjednice stvaraju se uslovi za deblokadu parlamenta i mi očekujemo od Demokrata i Alekse Bečića da se pokažu na djelu da li su stvarno za očuvanje izborne volje kao što se zalažu na državnom nivou i da to pokažu na nivou Budve. Ukoliko se to ne desi onda punu odgovornost za dalja dešavanja preuzimaju oni i ova situacija je identična kada smo 2020 imali lokalni državni udar i nasilnu promjenu vlasti. Podsjetiću da su tada Demokate preko Crnogorske takođe inicirale moju smjenu i izazavale krizu preko DPS. I tada se tražila ostavka i Krsto Radović je podnio svoju ostavku. I tada smo znali da su oni inicijatori onih dešavanja i prešli smo preko toga zarad veće borbe na državnom nivou", naglasio je Carević.

Prema njegovim riječina ako Demokrate i Aleksa Bečić ne prihvate njihovu ponudu onda je jasno da su trajno raskinuli saradnju između DF i Demokrata i sebe trajno isključili iz vlasti.

"Umjesto nas izabrali su DPS sa kojim vidimo da duže od osam mjeseci sprovode bojkot parlamenta, a vidimo i da su zajednički održali takozvanu svečanu sjednicu Skupštine Opštine Budva. Izbori 2020 godine su pokazali da su sve manipulacije Demokrata pale u vodu jer su građani njima umjesto sedam mandata povjerili šest mandata, a našoj listi umjesto sedam povjerili su 14 madata ili 42 % podrške. U ovom trenutku naša lista, prema istraživanjima koje smo uradili prošlog mjeseca, ima podršku građana Budve od 51,4 % i mi smo u svakom trenutku spremi za održavanje izbora. Međutim, ono što želim da naglasim jeste da Krsto Radović i Demokrate guraju Budvu u izbore po pravilima DPS i to u trenutku kada se DPS pokušava vratiti na vlast na državnom nivou", kazao je on.

Carević navodi da "još uvijek nije promijenjen sastav Opštinske izborne komisije (OIK) i zahvaljući Demokratama, predsejdnik ovog tijela je i dalje kadar DPS iako smo mi na drugoj sjednici Skupštine nakon izbora dostavili našeg kanidata za predsjednika koji nam pripada kao najjačoj izbornoj listi".

"Na kraju, ponuda DF je veoma jasna. Mi smo zakazali sjednicu, obavezali se da unaprijed prihvatamo kandidata demokrata za predsjednika Skupštine, da ćemo ga izabrati i da ćemo vršiti zajedno vlast do kraja mandata na način kako su nam građani to povjerili na izborima. Očekujemo da će Demokrate i njihov lider Aleksa Bečić prihvatiti našu ponudu ako im je do očuvanja izborne volje, a ukoliko nije onda je to definitivno kraj naše saradnje jer su Demokrate to izabrale i odlučile se da saradnju umjesto sa nama nastave sa DPS", kazao je Carević.

Upitan da li su spremni da održe sjednicu sa DPS, Carević je kazao da neće održati sjednicu Skupštine Opštine ako dođu odbornici DPS i napustiće skupštinsku salu.

Bonus video: