Sjednicu SO Kolašin obilježila rasprava da li je Đukić trebalo da konstatuje prestanak mandata Bulatoviću

Obaveze predsjednika Skupštine, tvrdi Đukić, u odnosu na presudu predsjedniku Opštin koristi se isključivo u političke svrhe. Tvrdi da nema pravo da donosi nikave akte, već da je to posao Skupštine

3942 pregleda 2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Značajan dio i drugog dana sjednice kolašinskog lokalnog parlamenta obilježile su rasprave o tome da li je predsjednik Skupštine Opštine Milan Đukić trebalo da konstatuje prestanak mandata predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću.

Odbornički klub Demokrata smatra da predsjedniku Opštine “po sili zakona predstaje mandate, nakon što je pravosnažno osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja”. Odbornica te stranke Zorana Bakić tvrdi da je to Đukić trebalo da konstatuje na početku sjednice. Ona se pozvala na član 65. Zakona o lokalnoj samoupravi. Tvrdi i da od dana pravosnažnosti presude Bulatović “niti je niti može biti predsjednik Opštine”.

Apelacioni sud Bulatovića je kaznio tri mjeseca zatvora uslovno na godinu.

Predsjednik Opštine Kolašin kažnjen je jer je u prijavi za stručno osposobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu, svojeručnim potpisom i pečatom prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policajca.

Matović, koji je aktuelni v.d. načelnika Komunalne policije, tada, konstatovao je sud, nije bio u radnom odnosu. Bulatović je, kasnije, platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura iz budžetskih sredstva. Predsjednik Opštine je, kako tvrdi, taj novac uplatio na žiro račun Opštine.

“Đukić je obavezan da postupi po zakonu, jer Skupština bira i razrješava predsjednika. Ukoliko tako ne postupi preduzećemo sve neophodne pravne radnje i protiv Bulatovića i protiv njega, kako bi obojica snosili odgvornost zbog nepoštovanja zakona. Jasno je da predsjendik SO, nepostupajući prema obavezama, direktno štiti Bulatovića u nezakonitostima”, kazala je ona.

Obaveze predsjednika Skupštine, tvrdi Đukić, u odnosu na presudu predsjedniku Opštin koristi se isključivo u političke svrhe. Tvrdi da nema pravo da donosi nikave akte, već da je to posao Skupštine.

“Predsjednik SO ima obaveze koje su jasne i nedvosmislene u zakonu. Član 61. Stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi jasno kaže: „Prestanak mandata predsjednika Opštine zbog podnošenja ostavke i po sili zakona konstatuje se aktom skupštine.“ Svakom ko hoće da govori istinu je jasno da ja nemam pravo da donositi nikakve akte, već to može samo Skupština”, kaže Đukić.

Njegove zakonske obaveze, smatra , nastaju onda kad dobije od Opštine, kao oštećene strane pravosnažnu presudu na dalje postupanje.

“Jasno i jednostavno- ukoliko dobijem zvaničnu presud, ja ću je proslijediti Službi SO. Sve ostalo je manipulacija kako bi se javnosti, koju ovolika količina svakodnevnog “političarenja” i ne interesuje, skrenula pažnja tobožnjom krivičnom odgovornošću predsjednika SO. Pozivam sve koji smatraju da postoji bilo kakva pravna odgovornost predsjednika SO po ovom pitanju da o tome obavijeste nadležne organe ili da prestanu sa manipulacijama pred lokalne izbore”, poručio je Đukić.

Tvrdi i da je sekretaru Skupštine Ognjenu Šćepanoviću uputio zahtjev za davanje mišljenja i tumačenja obaveza Skupštine opštine Kolašin u odnosu na presudu koju miu je juče na sjednici predala odbornica Bakić.

“Iako nemam obavezu i pravo tumačenja akata, smatram da imam obavezu prema svakom odborniku obezbijedim pravnu pomoć i tumačenje u odnosu na zahtjeve prema meni i Skupštini. U odnosu na mišljenje i tumačenje sekretara Skupštine, koji pruža pravnu pomoć predsjedniku i svim odbornicima i kome zakon nalaže da se stara o zakonitosti rada Skupštine, očekujem i dalje postupke i procedure koji će onemogućiti da se ovim manipuliše u javnosti”, poručio je Đukić.

U nastavku sjednice usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na Statut Turističke organizacije. Takođe i Odluka o usvajanju plana upravljanja Parkom prirode “Komovi” na teritoriji opštine Kolašin.

Imenovani su i članovi Savjeta centra za kulturu. Odbornici su usvojili Ugovora o povjeravanju poslova komunalnih djelatnosti i korišćenju komunalne infrastrukture i drugih sredstava u svojini Opštine Kolašin sa DOO Vodovod i kanalizacija Kolašin.

Usvojen je Program rada SO za ovu i izvještaj o relizaciji programa prošle godine.

Bonus video: