Novinari žrtve lažnog evropejstva

Vlada kaže da je slanje pitanja “Vijesti” drugom mediju posljedica neodgovornog i neprofesionalnog čina nepoznatog pojedinca

25974 pregleda 56 reakcija 11 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović,/ MAJE
Vuk Maraš, Foto: Boris Pejović,/ MAJE

Vlada Crne Gore saopštila je da je prosljeđivanje pitanja “Vijesti” o razlozima neusvajanja sankcija Rusiji drugom mediju, posljedica neodgovornog i neprofesionalnog čina nepoznatog pojedinca. Predstavnici civilnog sektora međutim optužuju Vladu za neprofesionalizam.

”Vlada nije proslijedila pitanja novinarke ‘Vijesti’ portalu IN4S, niti bilo kom drugom portalu i ograđuje se od sadržaja teksta koji je pomenuti medij objavio. Uzme li se u obzir da su pitanja Vijesti poslata na barem šest adresa u Vladi, izvjesno je da se radi o zloupotrebi, te neodgovornom i neprofesionalnom činu nepoznatog pojedinca. Vlada će učiniti sve da utvrdi identitet i odgovornost lica koje je zloupotrijebilo informacije, odnosno pristigla pitanja, na nedopustiv i neprofesionalan način”, saopšteno je iz Vlade.

Na službene mejlove Vladinog Biroa za odnose s javnošću i nekoliko ministarstva u ponedjeljak su upućena pitanja “Vijesti” koja se tiču neusvajanja odluke kojom bi Vlada podržala sankcije Evropske unije (EU) protiv Rusije.

”Vijesti” su pitale i da li je tačno da su ministri prosvjete, zdravlja, poljoprvrede i urbanizma protiv takve namjere Vlade, a da su njihove kolege iz finansija i ekonomije najavile uzdržanost. Jer, Vlada je prolognirala odluku na koju je obavezna po Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama - znajući da nema većinsku podršku za usvajanje.

Umjesto da odgovore na pitanja, neko iz Vlade ih je poslao portalu IN4S koji ih je i objavio, uz tekst u kom optužuju “VIjesti” da crta metu ministrima.

”Vlada Crne Gore je ovim pokazala dvije loše i zabrinjavajuće stvari. Prva je da nije voljna da se uskladi s politikama EU kad je riječ o odgovoru na rusku agresiju na Ukrajinu, a druga je neprofesionalnost prema medijima koji iskazuju legitimno interesovanje za pojedinačne stavove odlazećih ministara,” prokomentarisao je tu situaciju Damir Nikočević, koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

On podsjeća da CGO stalno poziva javne funkcionere da se prema novinarima/kama odnose s dužnim poštovanjem, bez ponižavanja te struke.

Nikočević
Nikočevićfoto: Boris Pejović/ MAJE

Da to nije slučaj ukazuje i Društvo profesionalnih novinara (DPNCG), koje poziva Vladu i njene službenike, kako navode, da prestanu s nedemokratskim praksama onemogućavanja novinara da rade svoj posao.

”Vlada umjesto da promoviše dobre prakse, portalu IN4S dostavlja pitanja koja joj o danas najaktuelnijoj temi formalnog uvođenja sankcija Rusiji dostavila novinarka ‘Vijesti’. Ministri su više nego drugi obavezni da razjasne sva pitanja u vezi s radom Vlade i poštovanjem međunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela,” poručuju iz DPNCG.

Izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope (MAJE), Vuk Maraš, rekao je da su nedopustive, kako navodi, mahinacije Vlade i podsjetio da je njena obaveza da novinarima odgovara na pitanja.

”Ako nije željela da odgovara na pitanja eksluzivno ‘Vijestima’, mogla je poslati saopštenje ili da objavi informaciju na društvenim mrežama. Ali ona to radi da bi skrenula fokus sa činjenice da jedan veći deo ministara, koji sebe predstavlje evropejcima, ne želi da glasa za usklađivanje sa sankcijama EU Rusiji, a što smo mi kao država kandidat u obavezi da uradimo”, kaže Maraš.

Iz Vlade su saopštili da su se uvijek profesionalno odnosili prema dnevniku, portalu i televiziji “Vijesti”, kroz, kako navode, redovna gostovanja svojih članova u emisijima i ekskluzivne (novogodišnje) intervjue predsjednika Vlade.

”Takav tretman je imao rijetko koji medij u našoj zemlji, te smatramo neadekvatnim i nekorektnim da se Vladi potura ‘savezništvo’ s bilo kojim medijem u Crnoj Gori, naročito ako se uzme u obzir da je bila izložena bespoštednim i oštrim kritikama svih crnogorskih medija, uključujući i portal koji je pomenut u autorskom tekstu vašeg glavnog urednika”, poručuju iz Vlade.

Nikočević: Diskvalifikuju sebe kao kredibilnog partnera EU i NATO

Javni funkcioneri nemaju pravo da ignorišu pitanja novinara, a još manje imaju pravo da ugrožavaju njihovo pravo na izvještavanje i informisanje javnosti, kaže Nikočević.

On ističe i da ovakav potez pojedinih članova Vlade ide ruku pod ruku s izbjegavanjem donošenja odluke za obustavu distribucije ruskih medija Russia Today i Sputnjik... “Što u konačnici dodatno dokazuje antievropski kurs Vlade kojoj je izglasano i nepovjerenje u Skupštini. Na ovaj način, Vlada Zdravka Krivokapića izgleda do posljednjeg dana diskvalifikuje sebe kao kredibilnog partnera EU i NATO i nanosi nemjerljivu štetu svim građanima Crne Gore,” kaže sagovornik.

Bonus video: