Ženski klub Skupštine primjer dobre prakse djelovanja žena poslanica na području Zapadnog Balkana

Kopredsjednica Vesna Pavićević je ukazala na najznačajnije rezultate koje je Ženski klub postigao tokom prve godine rada, uključujući izmjene Krivičnog zakonika u dijelu uvođenja obaveze registra počinica krivičnih djela protiv polnih sloboda nad maloljetnim licima

4078 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Ženski klub Skupštine Crne Gore prepoznat je kao primjer dobre prakse organizovanog djelovanja žena poslanica na području Zapadnog Balkana.

To je saopšteno tokom diskusije na trećoj godišnoj konferenciji "Doprinos parlamentarne saradnje unapređenju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti'', koja je organizovana u Skoplju od 14. do 16. marta. Na konfereciji je, ispred Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, učestvovala kopredsjednica Vesna Pavićević.

Tokom prvog dana konferencije, na drugom panelu na kojem je razgovarano o političkoj participaciji žena tokom i izvan izbornog procesa u zemljama Zapadnog Balkana, Pavićević je predstavila organizaciju i rad Ženskog kluba Skupštine, od svog osnivanja do danas.

Kako je saopšteno, ona je ukazala na najznačajnije rezultate koje je Ženski klub postigao tokom prve godine rada, uključujući izmjene Krivičnog zakonika u dijelu uvođenja obaveze registra počinica krivičnih djela protiv polnih sloboda nad maloljetnim licima, izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju i Predloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, promovisanje inicijative za kreiranje Banke humanog mlijeka u Crnoj Gori, kao i obezbjeđenje dodatnih finansijskih sredstava iz Budžeta Crne Gore za projekte usmjerene na osnaživanje žena i promociju ženske istorije i kulture.

Prikazan je i video spot koji je urađen u okviru obilježavanja prve godine rada Ženskog kluba, pod nazivom "Buđenje''.

Konferenciju su organizovali Vestminsterska fondacija za demokratiju (WFD) i Mreža pralamentarnih odbora za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Zapadnog Balkana (HUGEN mreža).

Bonus video: