O rezoluciji pred sjednicu, o akcizama u petak

U očekivanju da će biti zakazan plenum, predsjednici skupštinskih odbora počeli da planiraju njihov rad

1566 pregleda 3 komentar(a)
Još se konsultuju o datumu sjednice Odbora: Miodrag Lekić, Foto: Savo Pejović
Još se konsultuju o datumu sjednice Odbora: Miodrag Lekić, Foto: Savo Pejović

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike će uoči održavanja sjednice Skupštine Crne Gore, razmatrati Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje agresija i vojna intervencija Rusije u Ukrajini.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić kazao je “Vijestima” da je sa članovima Odbora još u konsultaciji oko termina održavanja sjednice tog radnog tijela.

”Prevladava stav da sjednicu Odbora, kao radnog tijela Skupštine, treba održati uoči održavanja Skupštine kako bi informacije i stanje rata bile ažurirane, odnosno realnije, sve dakle, uoči održavanja sjednice Skupštine”, pojasnio je Lekić.

Rezoluciju je 28. februara u skupštinsku proceduru predala opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), a ukoliko bi bila usvojena time bi Parlament apelovao na vlast Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Predlog Rezolucije su podržala 44 od ukupno 81 poslanika crnogorskog parlamenta. Dokumentu SDP-a podršku su dali poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske koalicije Jednoglasno i Albanske liste i četiri poslanika iz vladajuće koalicije - građanskog pokreta URA i CIVIS.

U dokumentu se iskazuje i puna podrška preduzetim mjerama od EU i partnerskih država na suzbijanju agresije i pozivaju međunarodne organizacije, posebno članice EU i NATO, da “iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od dejstava na teritoriji Ukrajine”.

Predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić (DF) je odbio da za treći mart zakaže sjednicu parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o novom predsjedniku parlamenta.

Sazivanje sjednice za taj datum tražila je opozicija na čelu sa DPS i poslanici Građanskog pokreta Ura, iz parlamentarne većine.

Iz opozicionih partija i koalicije CnB danima pozivaju Demokratski front i Demokrate da deblokiraju Skupštinu i u što kraćem roku zakažu sjednicu na kojoj bi se pristupilo izmjenama Zakona o akcizama. Iz Demokrata i DF-a su im odgovorili da je to populistička priča i da “služi samo radi podmetanja, kako bi sazvali sjednicu na kojoj planiraju da izvedu prevaru vijeka”.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je prekjuče na sjednici Odbora za politički sistem rekao da je cilj da se zakaže sjednica uz populističku priču o smanjenju akciza, iako je jasno da to ne bi bila spasonosna sjednica, jer bi građani možda dobili deset centi jeftinije gorivo, ali za pola eura skuplje sve drugo što se kupuje.

”Nego je plan da se na sjednici otvore druge tačke dnevnog reda. Navijam da do te vlade ne dođe, već da se ide putem ka održavanju izbora”, kazao je Radunović.

O Predlogu Zakona o akcizama, koji je podnijela Vlada, će se na sjednici u petak izjasniti skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, kojim predsjedava predsjednik SNP-a Vladimir Joković. Predlogom izmjena Zakona o akcizama se, ako se usvoji, daje mogućnost Vladi da zbog rasta cijena goriva smanji iznos akciza za 20 odsto i time ograniči dalja poskupljenja naftnih derivata. Na dnevnom redu sjednice odbora biće i predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji su podnijeli poslanici SDP-a Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković, kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o akcizama, koji su podnijeli poslanici SD-a Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša.

Bonus video: