Radulović: Kao i za ostale odluke, bez nas mogu donijeti i odluku o sankcijama Rusiji

"Rječnik, način ponašanja i pristup pojedinih ministara nije nešto što priliči sjednicama Vlade", kazao je ministar vanjskih poslova

16510 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je kazao da je od samih ratnih zbivanja u Ukrajini do agresije Rusije na tu zemlju u Crnoj Gori kreće jedan narativ koji je potpuno obrnut.

On je to kazao danas u Bijelom Polju, odgovarajući na pitanja novinara zbog čega ne prisustvuje sjednicama Vlade u trenutku kada se donose važne odluke za građane.

"Od samih ratnih zbivanja u Ukrajini, do agresije Rusije na Ukrajinu Ministarstvo vanjskih poslova i ja smo bili vrlo jasni povodom svih dešavanja, što je bilo pohvaljeno i od strane EU, NATO i SAD-a i svih zapadnih partnera. Dakle, što se tiče proceduralnih stvari, MVP je spremilo sve odluke koje je trebalo da budu usvojene na sjednici Vlade. Već dvije nedjelje, iz razloga o kojima je bilo riječi i u medijima, te odluke se ne donose, a kao razlog i opravdanje za to nedonošenje se govori da nismo ministar Sergej Sekulović potpredsjednik Dritan Abazović i ja. Dakle, ta Vlada u svakom trenutku ima devet ministara koji prisustvuju, tako da nije nedolazak ministra Radulovića izgovor da Vlada ne može da donosi odluku, i kao što donose odluke za ostale stvari tako mogu da donose odluke i za sankcije prema Rusiji", kazao je Radulović.

Precizirao je da će sjutra prisustvovati toj sjednici Vlade, ali da ne želi da govori o razlozima zbog čega ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, Abazović i on nisu prisutvovali.

"Nisam političar i ne želim da govorim o razlozima. Želio bih da poštedim kolege unutar Vlade, bez obzira na trenutne odnose, ali važno je da se zna govorim da su predstavnici ministarstva na svakoj sjednici Vlade prisutni i obrazlažu odluke, bez obzira što ja nisam tamo, a takođe, od samog početka ukrajinske krize, MVP, koordinacioni centar i ambasada Crne Gore u Ukrajini koja je sada izmještena, radili su sve nadljudske napore samo da izvuče naše državljene iz Ukrajine bez pomoći Vlade i bez ičije druge pomoći. Rječnik, način ponašanja i pristup pojedinih ministara nije nešto što priliči sjednicama Vlade", kazao je on.

Radulović je dodao da je nepoštovanje nešto što može da odbije ljude.

"A pogotovo rječnik koji se koristi koji je da kažem binaran, "ili si izdajnik ili nisi”, nije nešto što priliči meni i mojim svjetonazorima i njegovoj kulturi", naveo je on.

Bonus video: