Krivokapić: Nedolazak Abazovića na sjednice Vlade nedostatak profesionalizma

Stalno sam govorio da mi moramo da obezbijedimo kontinuitet i u prelaznom periodu od jedne do druge vlade. Dok ne dođe do druge vlade, mi moramo da radimo punim kapacitetom, ako to zakon drugačije ne regulište"

27470 pregleda 40 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Premijer Zdravko Krivokapić smatra da je nedolazak vicepremijera Dritana Abazovića na sjednice Vlade Crne Gore nedostatak profesionalizma.

Na pitanje da prokomentariše nedolazak Abazovića na sjednice Vlade, odgovorio je:

"Kao premijer govorim da je to nedostatak profesionalizma. Bez obzira što ste vi dobili mandat i što ste srušili vladu, vi ste i dalje ostali potpredsjednik te Vlade".

Dodao je da ministi vanjskih i unutrašnjih poslova, Đorđe Radulović i Sergej Sekulović, "slijede primjer" potpredsjednika Abazovića.

"To je za mene nezamislivo. Bez obzira što mnogi ovu vladu krste kao tehničku vladu, nigdje to u Ustavu tako nije. Stalno sam govorio da mi moramo da obezbijedimo kontinuitet i u prelaznom periodu od jedne do druge vlade. Dok ne dođe do druge vlade, mi moramo da radimo punim kapacitetom, ako to zakon drugačije ne regulište", kazao je Krivokapić.

Naveo je i da ga najviše, kako je rekao, zabrinjava "to što je Crna Gora, kao i mnoge države u svijetu, ušla u jednu demokratsku krizu koja se svjedoči upravo načinom i odnosom prema smjeni ove vlade i formiranju nove vlade ako je to zakonski moguće".

"Mnogi pravnici smatraju da je to neustavno. Tako da je ta nova vlada, ako se bude formirala, i neustavna, sem što je i prevara izborne volje građana, što je manjinska, čak i nacionalna, a da ne kažem potpuno politička", rekao je premijer.

Dodao je i da su "dva ključna trenutka obilježlila tu vladu - Rogame i Beograd".

"A ima korelaciju zasigurno što treba nadfelni da utvrde, sa bananama", kazao je Krivokapi.

Dodao je i da bi volio i da postoje jasni kriterijumi po kojima se neko klasifikuje da je dobar za premijera.

"Osnovno pravilo u Crnoj Gori je do sada da li imate podršku većine koja vas treba izabrati. Đukanović je napravio jednu interesantnu konstataciju. Uvjerio ga je mandatar da će imati dovoljnu većinu za formiranje vlade. Nama su tražili da moramo imati potpis 41 poslanika. Ako je to bila praksa za ovu vladu, zašto nije ispoštovana i u ovom slučaju. Zato što bi podršku toj vladi jasno iskazali oni protiv kojih smo se većina nas 30. avgusta borili. Podršku bi dao DPS i onda niko ne bi imao pravo da se brani da ovu novu vladu nije formirala partija koja 30 godina drži Crnu Goru zarobljenu", kazao je Krivokapić.

Bonus video: