Abazović: U vladi bi trenutno učestvovali SNP i CnB, sve ide ka finišu

"Mandatar je svoj dio posla završio, sad je sve na partijama"

76584 pregleda 134 reakcija 127 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović kazao je da je zadovoljan današnjim sastankom sa predstavnicima opozicije i da "sve ide ka finišu".

"Mandatar je skoro svoj dio posla završio, sad je sve na partijama, treba da one koje imaju namjeru ili nemaju namjeru da podrže ovu vladu, to uobliče kroz svoje partijske organe. Ali ono što smo rekli na početku, kada smo dobili mandat, da će nam trebati dvije sedmice da se nekako kompletiramo. Mislim da je to jako blizu. Trenutno za učešće u vladi imamo podršku manjinskih partija, SNP i koalicije 'Crno na bijelo'. Ostali, vidjećemo, izjasniće se, bilo je nekih dilema", rekao je Abazović nakon sastanka.

On je naveo i da je agresija na Ukrajinu podstakla strahove kod nekih političkih struktura.

Abazović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao i da je prihvatljivo da bude SNP u Vladi i ne zna za njihov "srpski bekgraund".

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

"Gospodin Vladimir Joković je potpisao Memorandum u kojem se jasno govori o ruskoj agresiji. Ostalo je vrlo neizvjesno da li će SD i SDP podržati vladu".

Kazao je da je uložio napore da dođe do dogovora SNP sa SDP-om i SD-om.

"Vjerujem da je loše politiku svoditi na ličnu ravan, ali ako ne bude mogao da se postigne dogovor neko neće participirati u vladi. Politika koju vodimo je jasna i nedvosmislena. Hoće li da je podrži SDP, SD, DPS to nije pitanje za mene, mi smo predložili koncept manjinske vlade. Nema potrebe da održavamo novi sastanak, ali ako ko traži nemam ništa protiv. Što se tiče DPS-a njihovo ponasanje je od početka korektnije od ostalih, možda zato što od početka znaju da neće biti u vladi", rekao je Abazović.

Damir Šehović, Andrija Popović, Fatmir Đeka, Genci Nimanbegu
foto: Boris Pejović

Podsjetio je da je DPS imao četiri uslova pri čemu je ostao - zdravstvena situacija, ekonomska stabilnost, uslov koji se odnosi na bezbjednosnu situaciju i agresiju na Ukrajinu i odblokiranje evropskog puta, što je Abazoviću prihvatljivo.

On je dodao da će se Skupština odblokirati "na način koji je ranije naveo".

"Odblokiraće se, nadam se da će preovladati konstruktivnost kod DF-a, ali ako i dalje želi da ponizi institucije Crne Gore najveću štetu će nanijeti sebi. Ako to ne uradi gospodin Bulajić uradiće neki drugi potpredsjednik. Dan održavanja Skupštine nije daleko. Pokušaću još sjutra da obavim jednu seriju razgovora, ali mislim da je posao mandatara finiširan".

Komentarišući najavu DF-a da će podnijeti krivičnu prijavu ako neki drugi potpredsjednik parlamenta sjednicu Skupštine, rekao je da DF mora biti svjestan da krivičnoj prijavi podliježe i blokiranje rada parlamenta.

"Razumijem šta su partijski interesi DF-a, ali DF ne može da drži Crnu Goru kao taoca".

Poručuje da nije daleko dan kada će predstaviti ministre.

Dritan Abazović
foto: Boris Pejović

"Dio koji se tiče mandatara je skoro pa zaokružen. A to da li podrška postoji zavisi od drugih partija".

Abazović je najavio da će sjutra prisustvovati sjednici Vlade.

"Otići ću da ne bi ispalo da zbog mene ili gospodina Radulovića ne mogu da se izglasaju sankcije Rusiji".

Bonus video: